Η συγκλονιστική περιγραφή του προσκόπου για το πώς έσωσαν 35 λυκόπουλα - Περιμέναμε εντολή εκκένωσης και δεν ήρθε ποτέ

Σοκάρει η μαρτυρία του.

Ο 25χρονος Νίκος Βόρδος βρέθηκε στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και βοήθησε στη διάσωση τουλάχιστον 35 παιδιών από κατασκήνωση προσκόπων στην περιοχή.

Ο ίδιος τονίζει πως περιμέναν εντολή εκκένωσης, αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ κι έτσι ο 25χρονος -όντας κι εκείνος πρόσκοπος- συνέδραμε όσο μπορούσε.

«Είχαμε πάει την Κυριακή 22 του μήνα στο Μάτι της Νέας Μάκρης, σε χώρο του “Οίκου Ναύτου” όπου ξεκινήσαμε την κατασκήνωση των λυκοπούλων -των παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου δηλαδή-. Την δεύτερη ημέρα λοιπόν, Δευτέρα 23 Ιουλίου το μεσημέρι προς απόγευμα έχει ξεκινήσει πολύ δυνατός αέρας, τόσο δυνατός που οι πευκοβελόνες έπεφταν καταιγίδα. Κατά τις 5 αρχίσαμε να βλέπουμε τη φωτιά ψηλά. Τα ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το κεφάλι μας. Εμείς περιμέναμε από την Πυροσβεστική να μας ειδοποιήσει για να εκκενώσουμε τον χώρο, καθώς είχαμε ενημερώσει και Πυροσβεστική και Αστυνομία για το πού κατασκηνώνουμε. Εν τω μεταξύ, μαζέψαμε τα παιδιά και τα στείλαμε να πάρουν κλειστά παπούτσια, μακρυά ρούχα, πετσέτα, νερό. Αυτά είναι τα βασικά που ζητάμε σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουμε λόγω φωτιάς», λέει στο zarpanews.gr, περιγράφοντας τις σκηνές με την λεπτομέρεια ενός ανθρώπου απολύτως ψύχραιμου με απόλυτη καθαρότητα σκέψης.

«Εκείνη τη στιγμή κάνεις αυτό που πρέπει»

«Ναι, τα παιδιά το είχαν καταλάβει, έβλεπαν τους καπνούς να γίνονται όλο και πιο μαύροι, έβλεπαν τα ελικόπτερα να κάνουν όλο και μικρότερο κύκλο. Το είχαν καταλάβει αλλά δεν τα αφήσαμε να το συνειδητοποιήσουν. Εμείς φυσικά το καταλάβαμε αλλά δεν το αφήναμε να μας επηρεάσει, γιατί εάν πανικοβαλόμασταν, ο πανικός θα περνούσε στα παιδιά» εξηγεί.

Στην κατασκήνωση, συμμετείχαν 35 παιδιά ενώ εκείνη τη στιγμή υπήρχαν περίπου 15 ενήλικες πρόσκοποι.

«Τα είχαμε λοιπόν μαζέψει σε ένα σημείο και απασχολώντας τα με παιχνίδια και τραγούδια, περιμέναμε να έρθει η ειδοποίηση από την Πυροσβεστική. Η ειδοποίηση δεν ήρθε ποτέ, ο καπνός γινόταν όλο και πιο μαύρος, η φωτιά πλησίαζε και η αρχηγός μας πήρε την απόφαση ότι σηκωνόμαστε και φεύγουμε. Ο καπνός πήγαινε γραμμή, είχε τελείως ανατολική πορεία και πήγαινε προς την θάλασσα. Εμείς ήμασταν περίπου στο όριο. Πήραμε λοιπόν τα παιδιά και φύγαμε. Τρία άτομα μείναμε πίσω, πήραμε το αυτοκίνητο ασφαλείας, φορτώσαμε τρεις φιάλες γκαζιού που έχουμε και φύγαμε. Τα παιδιά έφυγαν με τα πόδια».

Λίγο μετά η κατασκήνωση κάηκε

«Φεύγοντας υπάρχει ένα σταυροδρόμι, περνώντας από εκεί, είδαμε τη φωτιά σε λιγότερο από χιλιόμετρο” λέει ο Νίκος στο zarpanews.gr με αξιοσημείωτη ηρεμία και χωρίς να βρίσκει τίποτα το ηρωικό στον τρόπο που κινήθηκαν, ακόμα και σήμερα που ξέρει πως αν δεν έπαιρναν την απόφαση εκείνη τη στιγμή, πιθανόν να ήταν νεκροί. Με το που βγαίνουμε έξω από την κατασκήνωση, περνάμε στην παραλία. Η έξοδος προς την παραλία είναι μια κατηφόρα στενή, πολύ δύσκολο να την εντοπίσει κανείς. Βέβαια εμείς τη γνωρίζαμε γιατί πηγαίναμε εκεί για μπάνιο με τα παιδιά όμως με το που φτάσαμε, καταλάβαμε πως ήταν ακατάλληλη. Γιατί από πάνω μας ήταν δέντρα μέχρι τέρμα, οπότε δεν θα ήμασταν ασφαλείς γιατί εάν η φωτιά έφτανε και να μην καιγόμασταν, θα πεθαίναμε από ασφυξία» θυμάται.

Ο κ. Βόρδος συνεχίζει: «Παίρνουμε λοιπόν πάλι τα παιδιά και  πηγαίνουμε ανατολικά, προς το μέρος που πιστεύαμε ότι είναι το μέτωπο και απ’ ότι αποδείχτηκε όντως ήταν… ‘Ένα από τα παιδιά μας, μίλησε με τον πατέρα του που συμμετέχει στην εθελοντική δασοπροστασία και του λέει “εκεί που πάτε, πάτε κατευθείαν για τη φωτιά”. Ευτυχώς στα δεξιά μας υπήρχε ένα πέρασμα που οδηγούσε στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Μπαίνουμε μέσα και καταλαβαίνουμε πως έχει δωθεί εντολή εκκένωσης. Διασχίζουμε την κατασκήνωση και περνάμε από τη Βόρεια πλευρά εκεί όπου υπήρχε μία παραλία, στην οποία συναντηθήκαμε με τις υπόλοιπες κατασκηνώσεις της περιοχής, δηλαδή του Δήμου Αθηναίων και κάποιες άλλες κατασκηνώσεις προσκόπων. Αυτό έγινε εντελώς τυχαία. Κανείς δεν μας ειδοποίησε. Κανένας. Ούτε καν ακούστηκαν σειρήνες πολιτικής προστασίας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ