Le Monde: Η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά μάχη κατά των αυθαιρέτων

Ο ξένος τύπος για τις νομοθετικές τροποποιήσεις.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις κατεδαφίσεις, άμεσα, αυθαιρέτων κτισμάτων απασχολούν έγκριτα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ενδεικτικώς, η εφημερίδα Le Monde/AFP σημειώνουν στο ρεπορτάζ τους ότι μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ξεκινά μάχη κατά των αυθαίρετων κτισμάτων. Συγκεκριμένα, χθες δεσμεύτηκε να «επισπεύσει» την προβλεπόμενη κατεδάφιση περίπου 3.000 αυθαίρετων κτισμάτων γύρω από την Αθήνα, «να αναδιοργανώσει» την πολιτική προστασία και να «βελτιώσει την πρόληψη».

Με σειρά νομοθετικών τροπολογιών και διοικητικών και οικονομικών παρεμβάσεων, θα επιταχυνθεί η προβλεπόμενη -αλλά καθυστερημένη- κατεδάφιση περίπου 2.500 αυθαίρετων κατασκευών σε δάση και περίπου 700 σε ακτές, δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα «μεριμνήσουν για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών» και «θα ενισχύσουν τους ελέγχους» για τοίχους και φράχτες που εμποδίζουν, παρανόμως, την πρόσβαση στη θάλασσα, δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε, από την πλευρά του, επικείμενη «αναδιοργάνωση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας», που εγκαλείται από ειδικούς και ΜΜΕ.

Les Echos: Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση

Υπό τον τίτλο, Κατεδαφίσεις, πρόληψη και μεταρρύθμιση της Πολιτικής Προστασίας, η εφημερίδα Les Echos σημειώνει κατά λέξη ότι ο Τσίπρας περνά στην αντεπίθεση μετά από την τραγωδία που προκάλεσε το θάνατο 93 ανθρώπων και την καταστροφή περισσότερων από 1.000 σπιτιών. «Ο Αλέξης Τσίπρας αντιδρά. Αντιμέτωπη με την πραγματικότητα των 93 θυμάτων (σ.σ. δεν είναι ακριβής ο αριθμός) των θανατηφόρων πυρκαγιών της περασμένης εβδομάδας, αλλά και εξωθούμενη από τις επικρίσεις της κοινής γνώμης και την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, που ζήτησε την παραίτηση των επιχειρησιακών υπευθύνων -και σε υπουργικό επίπεδο-, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε χθες στην αντεπίθεση: υποσχέθηκε να επισπεύσει την κατεδάφιση (προγραμματισμένη) περισσότερων από 3.000 αυθαίρετων κατασκευών στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, να «αναδιοργανώσει» την πολιτική προστασία και «να βελτιώσει την πρόληψη» των πυρκαγιών.

Κλείνοντας με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η FAZ/dpa σημειώνουν: Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κατεδαφιστούν τα παράνομα κτίσματα. Σε πρώτη φάση θα εξαφανιστούν περισσότερα από 3.000 παράνομα κτίσματα, ανακοίνωσε ο Υπ. Οικονομίας και Υποδομών Γιώργος Σταθάκης, την Τετάρτη στην Αθήνα. Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν χτιστεί σε όλη τη χώρα χιλιάδες παράνομα σπίτια, εν μέρει μέσα στο δάσος ή σχεδόν πάνω στις ακτές και την παραλία. Σταδιακά έπειτα, αυτά τα κτίσματα χαρακτηρίστηκαν για πολιτικούς λόγους νόμιμα. «Αυτό δεν θα ξαναγίνει», δήλωσε ο Υπ. Οικονομίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ