Πυρκαγιές στην Αττική: Η ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. - «Η εκτροπή της κυκλοφορίας ήταν το μοιραίο λάθος» (Φωτό)

Τι έφταιξε για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Οι ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική είναι πολλές κι η ΕΛ.ΑΣ. έχει το δικό της μερίδιο.

Όπως φαίνεται, η απόφασή της να εκτρέψει την κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, ήταν το μοιραίο λάθος.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Διγαλάκη, καθηγητή και πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο kathimerini.gr: «Η εκτροπή των αυτοκινήτων γινόταν: από δύο σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος (σημεία 1 και 2 στο ανακοινωθέν της Ελληνικής Αστυνομίας, από το πρώτο και πλησιέστερο προς Αθήνα η εκτροπή γινόταν μέσω της οδού Φλέμιγκ) για όσους κινούνταν με κατεύθυνση προς τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα και μέσω της οδού Αγίας Μαρίνας (σημείο 3 στο ανακοινωθέν) για όσους κινούνταν με κατεύθυνση προς την Αθήνα. Καθώς οι οδηγοί απληροφόρητοι προσπαθούσαν να φτάσουν στον προορισμό τους, οδηγήθηκαν και από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις προς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι!».

Επίσης, ο κ. Διγαλάκης προσθέτει: «Μία ακόμα εκτροπή της κυκλοφορίας (4ο σημείο στο ανακοινωθέν) έγινε επί της οδού Ποσειδώνος, στην κατεύθυνση προς Μαραθώνα, στο Κόκκινο Λιμανάκι. Λίγο πριν από αυτό το σημείο, βρίσκεται η οδός Ειρήνης, όπου βρήκαν τον θάνατο 26 άτομα, προσπαθώντας να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα αφού εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους».

Δείτε σχετικό χάρτη:

Η ΕΛ.ΑΣ. -όπως επισημαίνεται- έπρεπε να δώσει εντολή αναστροφής στους οδηγούς ώστε να απομακρύνονταν από την περιοχή.

Ο κ. Διγαλάκης καταλήγει πως, πέρα από την άναρχη δόμηση στην περιοχή, ευθύνη φέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Δήμοι, Περιφέρεια Αττικής) για έλλειψη συντονισμού, τον οποίο όφειλε να έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ