Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ο Άκης Πετρετζίκης μας μαγειρεύει πεντανόστιμη μακαρονάδα με θαλασσινά

Άρωμα καλοκαιριού.

Υλικά:

  • 250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
  • ελαιόλαδο (1 κ.σ. + 2 κ.σ.)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κίτρινη πιπεριά τσίλι (½ + ½)
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι (½ + ½)
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά τσίλι (½ + ½)
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
  • 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ
  • 50 γρ. μπράντυ
  • 4 μεσαίες τομάτες, τριμμένες
  • 100 γρ. μύδια με το κέλυφος
  • 100 γρ. κυδώνια με το κέλυφος
  • 1 κύβο κότας maggi
  • 100 γρ. σουρίμι
  • χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, μόνο τα φύλλα
  • 250 γρ. λιγκουίνι βρασμένα

 

Για το σερβίρισμα

  • ελαιόλαδο
  • φέτες λάιμ
  • αλάτι

 

Εκτέλεση: Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι να κάψει. Βάζουμε τις γαρίδες μας στον πάγκο και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι. Τις αφήνουμε 2 λεπτά να πάρουν χρώμα και τις γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Τις αφήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά και τις αφαιρούμε από το τηγάνι. Ρίχνουμε άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πιπεριές και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
Ψιλοκόβουμε το τζίντζερ και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συνεχόμενα με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Σβήνουμε με το μπράντυ. Προσθέτουμε τις τριμμένες τομάτες και τις αφήνουμε για 3 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μύδια και τα κυδώνια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και περιμένουμε 4-5 λεπτά να ανοίξουν τα όστρακα. Παράλληλα, κόβουμε το σουρίμι σε μικρά κυβάκια του 1 εκ. Ψιλοκόβουμε 1-2 πιπεριές και παίρνω το ξύσμα από το λάιμ. Βγάζουμε το καπάκι και προσθέτουμε τον κύβο. Ανακατεύουμε με τη βοήθεια της ξύλινης κουτάλας και μόλις λιώσει προσθέτουμε το σουρίμι, το ξύσμα λάιμ, τις πιπεριές, τον χυμό από 2 λάιμ, τις γαρίδες και τέλος τα λιγκουίνι. Κόβουμε τον κόλιανδρο με τα χέρια μας και τον ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε στο πιάτο. Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, κυδωνάτες φέτες από 1 λάιμ και λίγο αλάτι.

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ