Αρνάκι στη γάστρα με σάλτσα γιαουρτιού για ένα υπέροχο οικογενειακό τραπέζι από τη Ντίνα Νικολάου

Γευστικότατο.

Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε το αγελαδινό γιαούρτι με πρόβειο, για αυθεντικά ινδικό αποτέλεσμα. Η γεύση του είναι εντονότερη, πιο όξινη, πλούσια και βουτυράτη.

Υλικά:

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αρνίσιο μπούτι, με το κόκαλο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη, ξεφλουδισμένη
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο (ή κόλιανδρο), σε σκόνη
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 500 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
  • 2 ποτήρια του νερού (600 ml) φρέσκο γάλα
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι και πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση:

Αρνάκι: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κομμάτια του αρνιού για περίπου 4 λεπτά, από τη μία πλευρά χωρίς να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά, να σχηματίσουν τραγανή κρούστα και να ξεκολλάνε εύκολα από το σκεύος.
Τα γυρίζω και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει με τον ίδιο τρόπο και η άλλη πλευρά τους. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και το κύμινο (ή το κόλιανδρο), ανακατεύω για 1 λεπτό, μέχρι το μπαχαρικό να σκορπίσει το άρωμά του και σβήνω με το χυμό λεμονιού. Προσθέτω 500 ml νερό, το αφήνω να πάρει βράση και χαμηλώνω τη φωτιά.
Σιγομαγειρεύω για 35 – 40 λεπτά και αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190ºC. Μεταφέρω το κρέας με τα υγρά του σε μία γάστρα και το ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Δοκιμάζω και αν χρειάζεται ψήνω μερικά λεπτά ακόμα.

Σάλτσα γιαουρτιού: Περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος ψησίματος του αρνιού, ανακατεύω καλά σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά και το κορν φλάουρ.
Βγάζω τη γάστρα από το φούρνο και με ένα κουτάλι απλώνω τη σάλτσα επάνω και γύρω από κάθε κομμάτι αρνιού. Ξαναβάζω τη γάστρα στο φούρνο και ψήνω για άλλα 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να σφίξει και να ροδίσει.
Σερβίρω το φαγητό αμέσως.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ