Αγία Παρασκευή, η προστάτιδα των ματιών

Διαβάστε την ιστορία της.

Η Αγία Παρασκευή θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Η μνήμη της τιμάται στις 26 Ιουλίου.

Διαβάστε την ιστορία της από την Μαρία Μαρκουλιδάκη και το tsemperlidou.gr

Γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκρατορίας του Αδριανού και ήταν μοναχοπαίδι. Οι γονείς της ήταν Χριστιανοί και ονομάζονταν Αγάθων και Πολιτεία. Γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, απ’ όπου πήρε και το όνομά της.

Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή κι αποφάσισε να μοιράσει την περιουσία της στους φτωχούς. Δίδασκε τον χριστιανισμό στα σπίτια αδύναμων κοινωνικά ομάδων στη Ρώμη.

Όταν ο αυτοκράτορας Αντωνίνος έμαθε τη δράση της, της ζήτησε να αρνηθεί τη θρησκεία της. Η Αγία αρνήθηκε κι έτσι  οδηγήθηκε σε βασανιστήρια. Της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι αλλά δεν έπαθε τίποτα, στη συνέχεια την οδήγησαν μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι, αλλά εκείνη παρέμεινε ζωντανή.

Ο Αντωνίνος, αδυνατώντας να το πιστέψει, πλησίασε το καζάνι για να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, καυτό λάδι πετάχτηκε στα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο και γι’ αυτό θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Έπειτα ο Αντωνίνος την άφησε ελεύθερη κι έγινε Χριστιανός.

Στα χρόνια του Μάρκου Αυρήλιου, η Αγία συλλαμβάνεται ξανά. Την έριξαν στα φίδια, τα οποία όμως πέθαναν. Έπειτα διατάχθηκε να αποκεφαλιστεί.

Πολλές περιοχές έχουν πάρει το όνομά τους από την Αγία για να την τιμήσουν, όπως η Αγία Παρασκευή Αττικής.

Φωτό από: δογμα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ