7 συνήθειες που μας γεμίζουν με αίσθημα πληρότητας

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν ταυτίσει την ευτυχία με την αίσθηση πληρότητας.

Πώς μπορούμε να νιώθουμε συχνά αυτό το γαλήνιο αίσθημα ικανοποίησης; Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι χωρίς να πετάμε στα σύννεφα.

Αποδοχή των αμφιβολιών.
Η σιγουριά και η βεβαιότητα είναι ελκυστικές. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να αποδεχόμαστε πως τη ζωή μας την περιβάλλει η αβεβαιότητα. Αλλιώς σχεδιάζουμε, πολλές φορές και αλλιώς μας έρχονται. Έτσι λοιπόν, πάντα θα αμφιβάλλουμε και δεν χρειάζεται να νιώθουμε «ένοχοι» ή «αναποφάσιστοι». Αποδεχόμαστε τις αμφιβολίες και γνωρίζουμε οτι αντιμετωπίζονται μόνο με την καλή προετοιμασία και την τόλμη.

Περνάμε ώρα στη φύση.
Όσο πιεστικό και αν είναι το πρόγραμμά μας, όσες υποχρεώσεις και αν έχουμε, χρειαζόμαστε χρόνο για καθαρό αέρα. Η φύση είναι το πρώτο μας σπίτι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον μια βόλτα στη θάλασσα, στο πάρκο, στο δάσος ή σε έναν λόφο, μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση με τρόπο μαγικό. Ας φυλάξουμε ένα μισάωρο της μέρας για μια τέτοια «απόδραση».

Οικονομία δυνάμεων.
Αν θέλουμε να έχουμε ισορροπημένη ζωή και ταυτόχρονα, να είμαστε κοντά στην επίτευξη των στόχων μας, πρέπει να «πολεμάμε» με σύνεση. Δεν γίνονται όλα μαζί και κυρίως, δε γίνονται όλα σε κάθε χρονική συγκυρία. Μια προσπάθεια για επίτευξη στόχου είναι καλό να περιβάλλεται από υπομονή και από ώριμη αντίληψη του timing. Αυτή η αντίληψη μάς οδηγεί στο να μη σπαταλάμε δυνάμεις και να αποφεύγουμε την κόπωση αλλά, και τις εμμονές.

Καλός ύπνος.
Τείνει να γίνει η «ασθένεια» της εποχής μας. Ο λόγος, για την αϋπνία και τις διαταραχές ύπνου. Το σώμα και το πνεύμα έχουν ανάγκη από ξεκούραση και τα κύτταρά μας διψούν για ανανέωση. Αν θέλουμε να κοιμηθούμε και να έχουμε έναν υγιή ύπνο, χρειάζεται να χαλαρώσουμε. Όχι στον υπολογιστή και στην τηλεόραση που αποδεδειγμένα φέρνουν υπερένταση. Ένα βιβλίο ή μια ήρεμη μουσική, μπορεί να μας προετοιμάσει ώστε να κοιμηθούμε ήρεμα.

Εστιάζουμε στον στόχο που μας δίνει νόημα στη ζωή.
Δε χρειάζεται να είμαστε μονοδιάστατοι. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία μας αρέσει να δίνουμε έμφαση. Κάποιοι στόχοι όμως ταυτίζονται με κάποιες δραστηριότητες που αγαπάμε κα που ζούμε όμορφα χάρη σε αυτές. Εκεί λοιπόν μπορούμε να εστιάσουμε. Γύρω από τον κεντρικό μας στόχο, κάνουμε όνειρα, έχουμε φιλοδοξίες. Το μυαλό μας και η ψυχή μας γεμίζουν από αισιοδοξία και η καθημερινότητα γίνεται έγχρωμη.

Διαλέγουμε τους κατάλληλους ανθρώπους.
Τίποτε πιο ευεργετικό για την ευζωία μας από το να γνωρίζουμε οτι περιβαλλόμαστε από αυτούς που επιθυμούμε. Μετά την υγεία μας, είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας. Οι ιδέες, το κέφι, η ενέργεια είναι μεταδοτικές. Ανακυκλώνουμε την αλληλεπίδραση που έχουμε με τους γύρω μας. Είναι πολύ όμορφο να αποπνέουμε θετική ενέργεια, το «καύσιμο» για την καθημερινότητά μας. Αποβάλλουμε ανθρώπους που μας προκαλούν τοξικά συναισθήματα.

Ανταγωνισμός μόνο με τον…χθεσινό εαυτό μας.
Ο χρόνος που αναλώνουμε για το «πώς θα μπορούσαμε να είμαστε» και για το «πώς είναι οι άλλοι», είναι χαμένος. Όχι μόνο γιατί δεν έχουν πρακτική αξία οι απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις-ανησυχίες, αλλά γιατί μας γεμίζουν άγχος, εμμονές, αρνητικά συναισθήματα, φθόνο, ζήλεια κτλ. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η εξέλιξή μας. Έχουμε εξέλιξη ως άτομα; Πώς ήμασταν πέρυσι τέτοια εποχή; Έχουμε προοδεύσει; Ζούμε την καθημερινότητα που θέλαμε να ζούμε; Είμαστε στην πορεία των ονείρων μας; Η συνειδητή και γαλήνια αξιολόγηση του εαυτού μας, ξεκουράζει την ψυχή μας και δεν φθείρει τον εγκέφαλό μας σε μάταιες σκέψεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ