Τα μάτια του πλανήτη στραμμένα στην Ταϊλάνδη: Η ύστατη προσπάθεια για τη διάσωση των 12 παιδιών στο σπήλαιο (Φωτό & Βίντεο)

Ποιες λύσεις εξετάζουν οι διασώστες.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους που έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη μιας και το επίπεδο οξυγόνου έχει πέσει στο 15%, τη στιγμή που το φυσιολογικό όριο είναι το 21%.

Η αμφιβολία των διασωστών για την επιχείρηση απεγκλωβισμού είναι διάχυτη, καθώς η χώρα διανύει την περίοδο των μουσώνων κι οι βροχοπτώσεις είναι συνεχείς, με αποτέλεσμα η στάθμη των υδάτων να ανεβαίνει.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ: «Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος».

Η αγωνία εντείνεται και λόγω του θανάτου διασώστη, ο οποίος πέθανε λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, με τον Έλον Μασκ να συνδράμει την προσπάθεια απεγκλωβισμού με ενίσχυση των δυνάμεων διάσωσης.

Κάμερα που είναι τοποθετημένη σε κράνος διασώστη δείχνει το ύψος των υδάτων παρ' όλη την απάντληση περίπου 130 εκατ. λίτρων νερού από το σύμπλεγμα του σπηλαίου.

 

 

Οι διασώστες επιχειρούν να περάσουν φιάλες οξυγόνου στο σημείο που είναι εγκλωβισμένα τα παιδιά κι ο προπονητής τους ώστε να ανατροφοδοτείται ο αέρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Bangkok Post» εξετάζονται δύο σενάρια:

Το πρώτο σχέδιο προβλέπει ότι κάθε ένα από τα παιδιά θα καταδυθεί στα σημεία, όπου αυτό είναι αναγκαίο συνοδεία τριών βατραχανθρώπων, και θα διανύσει το στεγνό μέρος της διαδρομής πεζή μέχρι την έξοδο. Όπως επισημαίνεται, όμως, επαγγελματίες δύτες χρειάζονται έξι ώρες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί τα παιδιά και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά, πολλά από τα οποία δεν γνωρίζουν καν κολύμπι, θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει τη διάνοιξη μιας τρύπας στη σπηλιά, στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά. Πρόκειται, όπως σημειώνουν ειδικοί, για την πλέον επικίνδυνη επιλογή και παρά τις προσπάθειες των Αρχών δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το ακριβές σημείο, όπου μπορεί να επιχειρηθεί η γεώτρηση.

Από την πλευρά της. πάντως, έχει κινητοποιηθεί ακόμα κι η FIFA.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Παρακολουθούμε με αγωνία τα νέα από την επιχείρηση διάσωσης. Εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας ποδοσφαίρου, θα ήθελα θα εκφράσω τη βαθύτερη συμπάθεια και υποστήριξή μας προς τις οικογένειες των παικτών και του προπονητή. Κι αν, όπως όλοι ελπίζουμε, επανασυνδεθούν τις επόμενες μέρες με τις οικογένειές τους και η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τα ταξίδια, η FIFA τους προσκαλεί με χαρά να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου 2018 στη Μόσχα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ