Βρέθηκαν τα γονίδια που συνδέουν τη νόσο Αλτσχάιμερ με το σύνδρομο Down

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο Down, οι οποίοι μεγαλώνοντας αναπτύσσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πλέον οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των γονιδίων που ευθύνονται για την πρώιμη εμφάνιση της νόσου Alzheimer σε άτομα με σύνδρομο Down, χάρη σε μια νέα μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Francis Crick και του UCL, μαζί με μια διεθνή ομάδα συνεργατών.

Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέα φάρμακα για την πρόληψη της νόσου στα άτομα με σύνδρομο Down, καθώς και να παρέχουν πληροφορίες για την άνοια στον γενικό πληθυσμό.

Περίπου 1 στους 800 ανθρώπους γεννιούνται με σύνδρομο Down, το οποίο προκύπτει από ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21.

Όπως έχει διαπιστωθεί, μέχρι τη συμπλήρωση των 60 ετών, περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων με σύνδρομο Down εμφανίζουν Alzheimer.

Αν και μέχρι τώρα θεωρείτο πως τα υψηλά ποσοστά Alzheimer στα άτομα με σύνδρομο Down οφείλονταν σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο στο χρωμόσωμα 21 που ονομάζεται APP, φαίνεται πως η νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα.

Το χρωμόσωμα 21 περιέχει 231 γονίδια, αλλά το ΑΡΡ θεωρείτο υπαίτιο καθώς εμπλέκεται στην παραγωγή του β-αμυλοειδούς, το οποίο συσσωρεύεται στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο Alzheimer.

Σε αυτή τη μελέτη, με τίτλο "Trisomy of human chromosome 21 enhances amyloid-β deposition independently of an extra copy of APP" που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό επιστημονικό περιοδικό Brain, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επιπλέον αντίγραφα άλλων γονιδίων στο χρωμόσωμα 21 αυξάνουν την εγκεφαλική παθολογία και τις γνωστικές διαταραχές που μοιάζουν με το Alzheimer σε ποντίκια με σύνδρομο Down.

Η Frances Wiseman, πρώτη συγγραφέας αυτής της μελέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά «Αποδείξαμε για πρώτη φορά ότι και άλλα γονίδια πέραν του APP παίζουν ρόλο στην πρώιμη απαρχή της νόσου Αλτσχάιμερ στην περίπτωση του συνδρόμου Down». 

«Εντοπίζοντας τα γονίδια αυτά, και ποιες οδοί εμπλέκονται στα πρώιμα στάδια της νευροεκφύλισης, μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάποια μέρα θα μπορούμε να παρέμβουμε εγκαίρως για να εμποδίσουμε την εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ στα άτομα με σύνδρομο Down, αλλά και στον γενικό πληθυσμό» συμπληρώνει.

Η ομάδα συνέκρινε τα ποντίκια που παράγουν πρωτεΐνη αμυλοειδούς ΑΡΡ, με και χωρίς την παρουσία του ανθρώπινου χρωμοσώματος 21, για να υπονομεύσει τη συμβολή του ΑΡΡ και άλλων γονιδίων στη νόσο Alzheimer.

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με ένα επιπλέον αντίγραφο όλων των γονιδίων στο χρωμόσωμα 21 είχαν περισσότερες ενδείξεις της νόσου Alzheimer, σε σχέση με τα υπόλοιπα ποντίκια.

Τα ποντίκια με επιπλέον αντίγραφα όλων των γονιδίων στο χρωμόσωμα 21 είχαν μεγαλύτερα επίπεδα β-αμυλοειδούς και «πλάκες» στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη, ενώ τα πήγαν χειρότερα στα τεστ μνήμης.

Η ομάδα εξέτασε τότε τι προκάλεσε την αυξημένη συσσώρευση β-αμυλοειδούς και πλακών στους εγκεφάλους ποντικών με επιπλέον αντίγραφα όλων των γονιδίων στο ανθρώπινο χρωμόσωμα 21 και ανακάλυψαν πως αυτά τα ποντίκια παρήγαγαν περισσότερο έναν συγκεκριμένο τύπο πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς που έχει την τάση να σχηματίζει συστάδες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ