Good news: Κάθε Παρασκευή ελεύθερη είσοδος στο θερινό σινεμά - Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σας υποδέχεται στην «ταράτσα»

«Σατιρικές κωμωδίες με…στολή παραλλαγής».

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Σατιρικές κωμωδίες με…στολή παραλλαγής» κάθε Παρασκευή από τις 29 Ιουνίου έως και 27 Ιουλίου, με υπαίθριες προβολές στον εξώστη του Ιστορικού Αρχείου του στον Ταύρο.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη με προκράτηση θέσης.

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν φέρουν τη σφραγίδα μεγάλων σκηνοθετών και αφορούν ιστορίες με κοινό σημείο αναφοράς τον πόλεμο αλλά και την καυστική σάτιρα, το ανατρεπτικό μαύρο χιούμορ και τα κωμικά ευρήματα τα οποία συνδυάζονται ενίοτε με διαχρονικά αντιπολεμικά μηνύματα.

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 21:00, με την προβολή της ταινίας «Ο μεγάλος δικτάτωρ», την οποία θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών:

Παρασκευή 29 Ιουνίου, 21:00 Ο μεγάλος δικτάτωρ  
Διάρκεια: 125’ | ΗΠΑ, 1940 (Α/Μ)
Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν
Με τους: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Όκι
Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας εβραίος κουρέας είναι σωσίας του δικτάτορα Χίνκελ στη χώρα με το κατά φαντασία όνομα Τομανία. Λόγω αυτής της ομοιότητας, οι δυνάμεις της Τομανίας μπερδεύουν τον κουρέα με τον Χίνκελ,  δημιουργώντας μια σειρά από κωμικοτραγικές περιπέτειες.
Στην κλασική αυτή αντιπολεμική σάτιρα, που ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, ο Τσάρλι Τσάπλιν υποδύεται τον διπλό ρόλο του κουρέα και του δικτάτορα.


Παρασκευή 6 Ιουλίου, 21:00 M*A*S*H
Διάρκεια: 116’ | ΗΠΑ, 1970
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Όλτμαν
Με τους: Ντόναλντ Σάδερλαντ, Τομ Σκέριτ, Έλιοτ Γκουλντ
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα δυο νεαροί χειρουργοί, μέλη μιας κινητής μονάδας γιατρών, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη δύνη του πολέμου ακολουθώντας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Έχοντας στο πλευρό τους έναν αινιγματικό χειρουργό θώρακος, βιώνουν μια σειρά από αναπάντεχες κωμικές καταστάσεις που φανερώνουν ότι ακόμη και μέσα στη φρίκη του πολέμου, υπάρχει περιθώριο για χαμόγελο και αισιοδοξία.
Η σατιρική μαύρη κωμωδία του Όλτμαν απέσπασε το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου καθώς και το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.


Παρασκευή 13 Ιουλίου, 21:00 S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα
Διάρκεια: 95’ | ΗΠΑ/Ηνωμένο Βασίλειο, 1964 (Α/Μ)
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Με τους: Πίτερ Σέλερς, Τζορτζ Σ. Σκοτ, Στέρλινγκ Χέιντεν
Ένας παράφρων Αμερικανός στρατηγός διατάζει τα βομβαρδιστικά του να εξαπολύσουν πυρηνική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση. Κι ενώ το Πεντάγωνο καλεί τη Μόσχα για να αντιμετωπίσουν από κοινού την ιδιόρρυθμη αυτή κατάσταση, πληροφορείται την ύπαρξη ενός μηχανισμού σοβιετικών αντιποίνων.
Μια αριστουργηματική μαύρη κωμωδία του Κιούμπρικ με πρωταγωνιστές μια ομάδα πολεμοχαρών στρατιωτικών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.


Παρασκευή 20 Ιουλίου, 21:00 Τι έκανες στον πόλεμο μπαμπά;  
Διάρκεια: 119’| ΗΠΑ, 1966
Σκηνοθεσία: Μπλέικ Έντουαρντς
Με τους: Τζέιμς Κόμπερν, Ντικ Σόουν, Σέρτζιο Φαντόνι
Στη Σικελία του 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Αμερικανός λοχαγός παίρνει εντολή από το στρατηγό του να καταλάβει με το μικρό του λόχο ένα ιταλικό χωριό. Οι κάτοικοί του είναι έτοιμοι να παραδοθούν αρκεί να τους επιτραπεί πρώτα να οργανώσουν ένα μεγάλο γλέντι. Οι κατακτητές το αποδέχονται και στη γιορτή που τελικά στήνεται το κρασί ρέει άφθονο και η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο…
Η σπαρταριστή ταινία του Έντουαρντς περιέχει αναπάντεχα ευτράπελα διακωμωδώντας τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου.


Παρασκευή 27 Ιουλίου, 21:00, Ο ειρηνοποιός
Διάρκεια: 85’| ΗΠΑ, 1975
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Με τους: Γούντι Αλεν, Νταϊάν Κίτον, Φεοντόρ Ατκιν

Ένας δειλός στρατιώτης ο Μπορίς Γκρούσενκο και η ερωμένη του Σόνια μπλέκουν σε ένα σχέδιο δολοφονίας του Ναπολέοντα, προκειμένου να σώσουν την πατρίδα τους από τη γαλλική εισβολή.
Μια ξεκαρδιστική κωμωδία την περίοδο των Ναπολεόντειων Πολέμων με πλήθος σατιρικών αναφορών σε Ρώσους κλασικούς συγγραφείς.


 

Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ 210 3418011 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00)

Κρατήσεις θέσεων για κάθε ταινία θα γίνονται μόνο την εβδομάδα προβολής της.

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος Τηλ: 210 3418051 | piop.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ