Δεν υπογράφει τη συμφωνία με την Ελλάδα ο πρόεδρος των Σκοπίων- «Να καταδικαστεί σε φυλάκιση όποιος οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση»

Μετά την εξέλιξη αυτή, η συμφωνία αναμένεται να αναπεμφθεί στη Βουλή των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβανόφ, ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να μην υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των "Μακεδόνων", την ιδιομορφία του "Μακεδονικού" έθνους και της "Μακεδονικής" γλώσσας. Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εμένα ως πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Η συμφωνία αυτή ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) γιατί αυτά αναφέρονται στη διαφωνία σχετικά με την ονομασία του κράτους και όχι γενικά σε διαφωνίες όπως κάνει αυτή η συμφωνία» τόνισε, σε επιστολή του, ο Ιβανόφ.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ δεν έχει συνταγματική βάση και δεν συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Συντάγματος της χώρας. «Η συμφωνία φέρνει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του ποινικό κώδικα όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλέον, η συμφωνία αναμένεται να αναπεμφθεί στη Βουλή και σε περίπτωση που υπερψηφιστεί εκ νέου τότε ο πρόεδρος της γείτονος χώρας δεν έχει πια δικαίωμα να θέσει βέτο.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ