Προβάδισμα Ερντογάν με 59,9% στο 19,35% των ψήφων - 3 νεκροί και καταγγελίες για νοθεία !

Σε κλίμα έντασης και φόβου με σοβαρές καταγγελίες για νοθεία οι εκλογές στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα με ποσοστό 57,02%, με καταμετρημένο το 40% των ψήφων, μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.

Ο κυριότερος αντίπαλός του για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), συγκεντρώνει ποσοστό 28,3%.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από εκλογικά τμήματα της τουρκικής υπαίθρου και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ψήψοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη, που θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) εξασφαλίζει το 48,61% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 25% των ψήφων.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) συγκεντρώνει το 18,12%, το φιλοκουρδικό HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών) το 8,47%, το MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος το 12,54%, ενώ το Κόμμα Iyi («Καλό Κόμμα») το 9,1%, σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε και επίσημα στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, ενώ δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls) δεν έγιναν.

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές, που ανήλθε στο 87%.

Καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στην Τουρκία.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.

«Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.

«Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν.Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Όμως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, πως πληροφορήθηκε «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» όσον αφορά τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών.

Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».

Ο υποψήφιος του CHP, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, επιβλήθηκε ως ο κύριος αντίπαλος του απερχόμενου προέδρου και επανέλαβε σήμερα τη βούλησή του να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών μπροστά από την έδρα της ανώτατης εκλογικής αρχής.

Αιματοβαμένες κάλπες

Μάχη ξέσπασε εκλογικό τμήμα στο Ερζουρούμ της Τουρκίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Ασκενέρ “Iyi”, Hüsnü Yılan, ενώ τρία ακόμη άτομα έχουν τραυματιστεί από τα πυρά.

Οι θάνατοι επιβεβαιώθηκαν από τον Mustafa Guldogan, αξιωματούχο του κόμματος.

Πάντως, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, η ένοπλη συμπλοκή δεν ξέσπασε λόγω πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά συνέβη όταν δύο αντίπαλες οικογένειες συναντήθηκαν τυχαία στο εκλογικό τμήμα καθώς προσέρχονταν για να ψηφίσουν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ