Σημαντικές εξελίξεις για την Πολλαπλή Σκλήρυνση: Θεραπεία καθυστερεί το αναπηρικό αμαξίδιο

Σημαντικό όφελος στους ασθενείς με πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση ως προς την καθυστέρηση εδραίωσης της αναπηρίας και την ανάγκη χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου προσφέρει η θεραπεία με το μονοκλωνικό αντίσωμα οκρελιζουμάμπη.

Η αγωγή χορηγείται κάθε έξι μήνες χωρίς την απαίτηση διενέργειας ειδικών εξετάσεων μεταξύ των δόσεων και είναι εγκεκριμένη σε πάνω από 60 χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην Αυστραλία, την Ελβετία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για στοιχεία από τη μελέτη φάσης ΙΙΙ ORATORIO που παρουσιάστηκαν στο 4ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας (ΕΑΝ) στη Λισαβόνα.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι, τα άτομα που έλαβαν θεραπεία με οκρελιζουμάμπη είχαν 46% μείωση του κινδύνου καθήλωσης σε αναπηρικό αμαξίδιο σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε θεραπεία με εικονικό φάρμακο (6,2% έναντι 9,8% του κινδύνου, αντίστοιχα, p = 0,022). Όταν τα αποτελέσματα αυτά διευρύνθηκαν για τον υπολογισμό του μέσου χρόνου ανάγκης χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου, τα δεδομένα έδειξαν ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για αναπηρικό αμαξίδιο κατά επτά χρόνια.

Ακόμα η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου είχαν όμοια ποσοστά εξέλιξης της αναπηρίας με πληθυσμό ασθενών που δεν υποβάλλονταν σε αγωγή για την ίδια μορφή της ΠΣ.

«Για ένα άτομο που ζει με  πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση, και τα οποία έχουν διπλάσιο κίνδυνο αναπηρίας από την διαλείπουσα ΠΣ, επτά επιπλέον χρόνια χωρίς την ανάγκη αναπηρικού αμαξιδίου σημαίνει ότι μπορεί να ζήσει με περισσότερη ανεξαρτησία, να συνεχίσει να εργάζεται ή να φροντίζει την οικογένεια του. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ΕΑΝ δείχνουν τη σημαντική επίπτωση της οκρελιζουμάμπης, ως πρώτης τροποποιητικής θεραπείας της πρωτοπαθώς προϊούσας πολλαπλής σκλήρυνσης, η οποία είναι ήδη εγκεκριμένη σε πάνω από 60 χώρες, και μπορεί να καλύψει μέχρι σήμερα ακάλυπτες ανάγκες των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση», σημειώνει ο καθηγητής και πρόεδρος Έρευνας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και τη Νευροανασολογία στο Πανεπιστήμιο Monash, Χελμουτ Μπουτζκουεβεν.

Ο υπολογιζόμενος μέσος χρόνος για ανάγκη αναπηρικού αμαξιδίου (EDSS≥7) για τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο στη μελέτη ORATORIO ήταν 12,1 έτη σε σύγκριση με 12,4 έτη για άτομα με πρωτοπαθή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση που ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο MSBase.

Τα δεδομένα ως προς την ασφάλεια της θεραπείας που παρουσιάζονται στο ΕΑΝ 2018 είναι συνεπή με το επιθυμητό προφίλ οφέλους-κινδύνου. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίστηκαν με την οκρελιζουμάμπη ήταν αντιδράσεις σχετιζόμενες με την έγχυση και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες ήταν κυρίως ήπιας έως μέτριας βαρύτητας.

Υπενθυμίζεται ότι, η πολλαπλή σκλήρυνση υπολογίζεται ότι προσβάλει περίπου 700.000 άτομα στην Ευρώπη, εκ των οποίων περίπου 96.000 εμφανίζουν πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή με υψηλό επίπεδο αναπηρίας. Τα περισσότερα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζουν υποτροπιάζουσα ή πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή κατά τη διάγνωση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ