Πρωτότυπη κανταϊφόπιτα με πράσα και κιμά από την Ντίνα Νικολάου

Το κανταΐφι δίνει ποικιλία στην υφή κι ενισχύει τη γεύση.

Υλικά:

Για την πίτα

  • 500 γρ. έτοιμο φύλλο κανταΐφι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο, για το σκεύος και το κανταΐφι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 500 ml γάλα
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα

 

Για τη γέμιση

  • 4 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες των 2 εκ.
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο
  • 300 γρ. χοιρινός κιμάς από “στρογγυλό”
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Μέθοδος εκτέλεσης:

Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις ροδέλες των πράσων και 2 – 3 κουτ. σούπας νερό και τα αχνίζω σε μέτρια φωτιά, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρω από τη φωτιά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω τους κιμάδες σε μέτρια φωτιά για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν σπυρωτοί. Προσθέτω τα αχνισμένα πράσα, συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 4 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τα αυγά, το γιαούρτι, το κασέρι, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μπαχάρι και ανακατεύω καλά.

Για την πίτα: Τραβάω απαλά τις ίνες του κανταϊφιού με τα δάχτυλά μου, για να αραιώσουν και να αφρατέψουν. Χωρίζω το αραιωμένο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη. Αλείφω ένα βαθύ πυρίμαχο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 35 εκ. με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και καλύπτω τον πυθμένα του με το ένα μέρος του κανταϊφιού. Δεν πιέζω το κανταΐφι στα τοιχώματα και τον πυθμένα γιατί πρέπει να μείνει αφράτο και οι ίνες του αραιές. Περιχύνω το κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο και από πάνω απλώνω το μείγμα της γέμισης. Την καλύπτω με το δεύτερο μέρος του κανταϊφιού, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς να το πιέζω επάνω τη έμιση. Περιχύνω με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα και προσθέτω το σουσάμι. Χαράζω την πίτα σε μεγάλα κομμάτια, φτάνοντας μέχρι τον πυθμένα του ταψιού. Περιχύνω την πίτα με το μείγμα αγών-γάλακτος και την αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα, ώστε να μουσκέψει το κανταΐφι και να μαλακώσει για να μην ξεραθεί στο ψήσιμο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Ψήνω την πίτα για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Ευχαριστούμε θερμά το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ