Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά και τι οφέλη έχει για το σώμα μας;

Το νερό είναι καθοριστικής σημασίας για την ύπαρξή μας.

Το σώμα μας αποτελείται κατά 60% περίπου (ένα ποσοστό που μεταβάλλεται ανάλογα με τη μυϊκή σύσταση του σώματος), από το οποίο το 1/3 είναι ενδοκυττάριο, δηλαδή νερό που βρίσκεται εντός των κυττάρων, ενώ το υπόλοιπο είναι εξωκυττάριο και περιλαμβάνει το νερό του πλάσματος του αίματος, διάφορες εκκρίσεις του σώματος, τη λέμφο, καθώς και το νερό που περικλείει τα κύτταρά μας.

Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο για την πέψη, την απορρόφηση, τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και την απέκκριση τοξινών, για τη δόμηση και σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, τη διατήρηση της θερμοκρασίας μας στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν όλα αυτά ακούγονται πολύ θεωρητικά, αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε, είναι ότι ένας ενήλικας μπορεί να ζήσει 10 μέρες το πολύ χωρίς νερό, ενώ αντιθέτως κάποιες εβδομάδες χωρίς φαγητό.

Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορούμε να διακρίνουμε τα σημάδια της αφυδάτωσης, προκειμένου να αντιλαμβανόμαστε πότε χρειαζόμαστε αναπλήρωση υγρών. Η δίψα, η οποία πυροδοτείται από αύξηση της οσμωτικότητας του πλάσματος  του αίματος, είναι βεβαίως μια πρώτη ένδειξη ότι χρειαζόμαστε νερό.

Καθώς προχωράει σε βαθμό η αφυδάτωση μπορούν να εμφανιστούν: πονοκέφαλος, κούραση, μια γενική δυσφορία, έλλειψη συγκέντρωσης, μυϊκοί σπασμοί, ορθοστατική υπόταση και ταχυκαρδία, αναφέρει το tsemperlidou.gr.

Αλλά πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε;

Η λογική είναι απλή και περιορίζεται στο να προσλαμβάνουμε όσο νερό αποβάλλουμε. Καθημερινά αποβάλλουμε νερό μέσω του ουροποιητικού και του γαστρεντερικού συστήματος  αλλά και της αναπνοής και της εφίδρωσης.

Σύμφωνα με τις συστάσεις η επαρκής ενυδάτωση προϋποθέτει την πρόσληψη περίπου 3,7 λίτρων υγρών για τον άντρα ενήλικα και 2,7 λίτρα για τη γυναίκα ενήλικα.

Είναι σημαντικό βεβαίως να διευκρινιστεί ότι η κατανάλωση αυτών των υγρών μπορεί να εξασφαλιστεί εκτός από το προφανές, το νερό δηλαδή, και από άλλες πηγές που περιλαμβάνουν οποιαδήποτε μη αλκοολούχα υγρά, όπως χυμούς, γάλα, τσάι, καφέ, αναψυκτικά, τρόφιμα που σε θερμοκρασία δωματίου είναι σε υγρή μορφή όπως το ζελέ και το παγωτό, καθώς  και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως σούπες,  φρούτα και λαχανικά. Ενδεικτικά το αγγούρι αποτελείται κατά 96,7% από νερό, το πεπόνι κατά 89,7% και η ντομάτα κατά 94%.

Ωστόσο, οι ανάγκες για νερό αυξάνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, (κάτι που εξηγεί την αυξημένη μας δίψα το καλοκαίρι), σε άτομα που αθλούνται, κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ανάγκη για αναπλήρωση υγρών σε περιπτώσεις διαρροιών ή εμέτου.

Τελικά καλύπτω τις ανάγκες μου με 8 ποτήρια νερό την ημέρα;

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη σύσταση αυτή, η οποία προέκυψε από την ανάγκη για μια οδηγία που θα τόνιζε τη σημασία της πρόσληψης νερού και θα ήταν εύκολα κατανοητή από τους περισσότερους.

Συγκεκριμένα υπολογίστηκε ότι ένα μέσος ενήλικας χρειάζεται 1 ml νερού για κάθε θερμίδα που καταναλώνει, δηλαδή αν καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα, χρειάζεται 2 λίτρα υγρών, που αντιστοιχούν σε 8 ποτήρια ημερησίως. Δεδομένου ότι η σύσταση αυτή μάλλον πέτυχε το σκοπό της, η αξία της είναι αναμφισβήτητη.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι δεν μπορεί να ισχύει για όλο τον πληθυσμό (για παράδειγμα τα παιδιά χρειάζονται 1,5 ml νερό ανά θερμίδα που καταναλώνουν), ενώ δεν καταναλώνουν όλοι οι άνθρωποι 2000 θερμίδες ημερησίως. Επιπλέον η σύσταση αυτή δεν αφορά στη συνολική πρόσληψη υγρών που εξηγήθηκε παραπάνω.

Έτσι είναι καλό να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8 ποτήρια μη αλκοολούχων υγρών ημερησίως, αλλά και να δίνουμε έμφαση και στα τρόφιμα αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Παράλληλα δώστε έμφαση στο «να ακούτε» το σώμα σας, δίνοντας προσοχή στα σημάδια αφυδάτωσης που σας στέλνει, γιατί τελικά κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και δεν μπορεί με σιγουριά να μπει σε καλούπια συστάσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ