Βίντεο- Ο Κοτζιάς για όλα: Η ΝΔ είχε δεχτεί όνομα Μακεδονία - Σκόπια- Ο Μπαμπινιώτης δεν ξέρει τι λέει

Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, εκτιμώντας πως θα υπάρξει άμεσα συμφωνία, ενώ ανέφερε πως προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν δεχθεί το όνομα "Μακεδονία-Σκόπια".

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε ως καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ "Επόμενη Μέρα", τονίζοντας πως θεωρεί ότι οι δυσκολίες με τα Σκόπια, για το ζήτημα της ονομασίας, θα ξεπεραστούν σύντομα.

Εκτίμησε, δε, πως είναι θέμα ημερών να επιτευχθεί συμφωνία.

«Η συμφωνία είναι ένας καλός συμβιβασμός από τον οποίο και οι δύο μας θα κερδίσουμε, ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής» τόνισε ο ίδιος.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση και στην ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», η οποία όπως τόνισε, "πλανάται πολλά χρόνια".

«Όλοι αυτοί που αδόξως με κατηγορούν και παριστάνουν τους Μακεδονομάχους, μη δεχόμενοι στη σύνθετη ονομασία το «Μακεδονία», το έδιναν ολόκληρο χωρίς καν να είναι σύνθετο... Θα πρέπει να είμαι πιο σεμνοί. Έχουν την κακή τύχη να διαβάζω τα αρχεία του υπουργείου και αν με προκαλέσουν ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε «Το "Μακεδονία- Σκόπια" το είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις... Υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το "Μακεδονία- Σκόπια" ως διεθνή ονομασία και ταυτόχρονα δεχόντουσαν στο εσωτερικό να διατηρηθεί το όνομα "Μακεδονία" σκέτο».

Ερωτηθείς αναφορικά με άρθρο του καθηγητή γλωσσολογίας και πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Γ. Μπαμπινιώτη περί μη αναγνώρισης της «μακεδονικής» γλώσσας στο πλαίσιο του ΟΗΕ το 1977, σημείωσε πως η γλώσσα της γείτονος υπάρχει κατοχυρωμένη από τότε στα πινάκια του Οργανισμού ως μια εκ των επίσημων γλωσσών της Γιουγκοσλαβίας και κατά συνέπεια του διάδοχου κράτους και πως αυτή ήταν και η επίσημη απάντηση, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, που έλαβε η Ελλάδα από τον ΟΗΕ όταν έθεσε θέμα για πρώτη φορά το 2010.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή αν έρθει συμφωνία με τα Σκόπια.

Η αντίδραση της ΝΔ στις δηλώσεις Κοτζιά για το "Μακεδονία- Σκόπια" - «Καμία ελληνική Κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα»

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ στις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για «Μακεδονομάχους» που είχαν αποδεχτεί την ονομασία "Μακεδονία – Σκόπια" και μάλιστα χωρίς erga omnes.

«Ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε το κατάπτυστο «Δημοκρατία του Ιλιντεν» και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν», ήταν η απάντηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου.

«Ψεύδεστε Νίκο Κοτζιά, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς», έγραψε στο Twitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ολοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει», σημείωσε.

«Προσέξτε, ο ΥΠΕΞ μας επιμένει ότι έχουμε αναγνωρίσει την “Μακεδονική” γλώσσα υιοθετώντας το επιχείρημα των Σκοπιανών! Είναι απίστευτο. Αυτός ο άνθρωπος μας εκπροσωπεί υποτίθεται» έγραψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη δήλωση Κοτζιά για αποδοχή της «μακεδονικής» γλώσσας από την Αθήνα στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών το 1977.

Ο Μπαμπινιώτης διαψεύδει τον Κουρουμπλή για την «αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας»

Τον ισχυρισμό περί «αναγνώρισης της ‘’μακεδονικής γλώσσας’’ από το 1977» διέψευσε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης. 

Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» ήδη από το 1977, είχε δηλώσει μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. 



«Το μόνο θέμα που συζητήθηκε σε εκείνη τη διάσκεψη του ΟΗΕ ήταν ο μεταγραμματισμός τοπωνυμίων με λατινικούς χαρακτήρες διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και των Σκοπίων» εξήγησε ο κ. Μπαμπινιώτης. «Δεν ετέθη ποτέ θέμα αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως ‘’Μακεδονικής’’» πρόσθεσε.



«Το 1977 στο πλαίσιο συνεδρίου του ΟΗΕ η Ελλάδα αναγνώρισε τη ‘’μακεδονική γλώσσα’’» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παλεύει για να αναγνωριστεί ως σλαβική γλώσσα. Δήλωσε δε, πως υπήρξε συμφωνία του Τίτο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.



Σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης υπογράμμισε πως «διαχρονικά ακολουθήθηκε η γραμμή αυτή. Βάλαμε στο τραπέζι ζητήματα που κάποιοι τα απέφευγαν όπως το γλωσσικό». Υποστήριξε ακόμα πως κατά το παρελθόν καμία κυβέρνηση «δεν είχε θέσει ποτέ ζήτημα συντάγματος στις διαπραγματεύσεις».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ