Ελλάδα ξανά κυρίως «πιάτο»- Το χρέος μας σήμερα στο κρίσιμο Washington Group

Με τη συμμετοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριου Ντράγκι και των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που μετέχουν στους G7 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Washington Group.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και, κατ’ επέκταση, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κρίσιμη συνάντηση θα γίνει στο χιονοδρομικό κέντρο Whistler του Καναδά μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των 7 μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών (G7).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, με τίτλο «Προ των πυλών η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα», ήδη έχουν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες και υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι.

«Εκτός από ορισμένα μέτρα, τα οποία πρόκειται να αποφασιστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο, το βασικότερο στοιχείο θα αποτελέσει ένας μηχανισμός ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σχέδιο, η μελλοντική ελάφρυνση του χρέους θα συνδέεται με την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Εάν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, τότε δίνεται μεγαλύτερη ανάπαυλα για την αποπληρωμή των δανείων και των τόκων τους» σημειώνεται.

Το ερώτημα που παραμένει, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργεί αυτόματα και σε ποιο μέγεθος πρέπει να φτάσει η ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτά τα σημεία πρέπει να συμφωνήσουν ΔΝΤ και Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αυτό θα αποφασιστεί στο Eurogroup σε τρεις εβδομάδες, αναφέρεται.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυτό προσκρούει στη θέση του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι αυτή η ημερομηνία καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή του. Εάν σήμερα δεν υπάρξει συμφωνία και το ΔΝΤ εμμείνει στη θέση του, τότε θα αποσύρει την οικονομική συμμετοχή του, επισημαίνεται από την εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU δήλωσε στους Financial Times ότι «καθώς το ΔΝΤ πιέζει για μία μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, τίθεται το ερώτημα: Είναι η τιμή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα υπερβολικά υψηλή;».

Αυτή η διαφοροποίηση στην κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU, που αποτελούσε και τον βασικό υπέρμαχο της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα μπορούσε να συμβάλει στη συζήτηση που θα εξελιχθεί σήμερα το πρωί.

«Είναι θέμα εάν το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα με συνεισφορά μόλις 1,6 δισ. ευρώ, όταν το τρέχον πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ δεν θα έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο», δήλωσε ο κ. Ρίμπεργκ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ