Πώς θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ: Θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Εντός του Αυγούστου αναμένεται να εκδοθούν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου.

Η πρωτοβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε το έργο της συλλέγοντας όλες τις τιμές που κατέθεσαν οι εκτιμητές και έχει καταλήξει στις οριστικές τιμές σε πάνω από 9.600 ζώνες σε περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες περιοχές όπου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που έδωσαν οι εκτιμητές.

Για τον λόγο αυτόν μέσα στην εβδομάδα θα συσταθεί μια νέα επιτροπή η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα να συμβιβάσει  τις διαφορές των εκτιμητών προκειμένου να τις παραλάβει μετά η δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές.

Η επιτροπή αυτή αποτελείται από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, των εκτιμητών και του Κτηματολογίου.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καθημερινά πραγματοποιούν ασκήσεις προσομοίωσης για να διαπιστωθεί αν οι νέες προτεινόμενες τιμές ζώνης θα αλλάξουν τα δεδομένα του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσανατολίζονται να μην αλλάξουν τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Αθανάσιου Κουκάκη.

Αν συμβεί αυτό θα σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και μειώσεις σε κάποια άλλα από τη στιγμή που στην πλειοψηφία των περιοχών θα υπάρξει αύξηση των τιμών ζώνης σε σύγκριση με τα ισχύοντα.

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλά να ισχύσουν σε δύο δόσεις. Αυτό, αν συμβεί, θα αφορά τόσο τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές όσο και τον ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, αν κάποιος κατοικεί σε περιοχή με τιμή ζώνης σήμερα 1.000 ευρώ και η νέα τιμή ζώνης διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ, ο υπολογισμός των φόρων επί των ακινήτων να γίνει για το 2018 με τιμή ζώνης 1.300 ευρώ και για το 2019 με 1.500 ευρώ. Πάντως οι δανειστές δεν έχουν δεχθεί ακόμη αυτή την πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος μια ακόμη δόση έως τον Ιανουάριο 2019.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ