Παρουσιαστές στο BBC: «Επιστρέψτε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για το συμφέρον της Βρετανίας»

Και όχι μόνο αυτά.

Οι παρουσιαστές του προγράμματος «Civilisations» του BBC, Ντέιβιντ Ολοσούγκα, Μέρι Μπερντ και Σάιμον Σάμα, τάχθηκαν υπέρ των έργων που έχουν κλαπεί από τη Βρετανία, δηλαδή μεταξύ αυτών και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ώστε να η χώρα να έχει ευεργετικές οικονομικές σχέσεις στο μέλλον με τα κράτη που έχουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Άλλα έργα που αναφέρθηκαν στην εν λόγω εκπομπή είναι τα Benin Bronzes στη Νιγηρία και αντικείμενα τα οποία λεηλατήθηκαν από το Καλοκαιρινό Παλάτι στην Κίνα

Ο Νιγηριανός-Βρετανός Ντέιβιντ Ολοσούγκα τόνισε αστειευόμενος: «Οι θιγόμενες χώρες, των οποίων έργα τέχνης έχουν κλαπεί, θα μπορούσαν να έχουν δύο λεπτά στα μουσεία με ένα καροτσάκι για ψώνια για να αρπάξουν τους χαμένους θησαυρούς. Τα έργα που θεωρούμε ως τα σπουδαιότερα πολιτιστικά αντικείμενα, τα μεγαλύτερα έργα τέχνης μας βρίσκονται στα μουσεία άλλων χωρών και γνωρίζουμε την ημερομηνία λήψης και τις συνθήκες που ελήφθησαν. Ένας φίλος μου, ένας παραγωγός τηλεόρασης, κάποτε βγήκε με μια λαμπρή λύση: είπε ότι πρέπει να έχουμε μια ειδική έκδοση του Supermarket Sweep, όπου κάθε χώρα θα έχει ένα τεράστιο καροτσάκι για ψώνια και δύο λεπτά στο Βρετανικό Μουσείο. Ίσως έχει δίκιο, ίσως αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».

Το Βρετανικό Μουσείο έχει αποκλείσει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να δοθούν στις χώρες της Αφρικής όσα αντικείμενα έχουν λεηλατηθεί και βρίσκονται σε γαλλικά μουσεία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ