Από εδώ και πέρα, τέρμα τα πλαστικά καλαμάκια, τα μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα, οι μπατονέτες & τα μπουκάλια μιας χρήσης - Όλη η λίστα

Ιστορική απόφαση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει τέλος στα πλαστικά είδη μιας χρήσης, καθώς όταν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες κι οικονομικά προσιτές εναλλακτικές λύσεις, τότε θα προτιμώνται. Μάλιστα, θα επιβληθεί σχετικό τέλος στα πλαστικά.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση θα ισχύσει για μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια και αναδευτήρες και καλαμάκια στήριξης μπαλονιών από πλαστικό, τα οποία θα πρέπει να κατασκευάζονται αποκλειστικά από πιο βιώσιμα υλικά. Πλαστικά δοχεία αναψυκτικών μιας χρήσης θα επιτρέπονται στη αγορά μόνο εφόσον το πώμα ή το καπάκι τους δεν αποσπάται.

Στόχος είναι να περιοριστεί η χρήση πλαστικών ειδών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Μάλιστα, οι κατασκευαστές συμμετέχουν στο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων και του καθαρισμού, καθώς και των μέτρων ευαισθητοποίησης για δοχεία, συσκευασίες και περιτυλίγματα τροφίμων κι άλλα είδη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε αυτή την απόφαση μιας και τα πλαστικά προϊόντα αποτελούν το 70% των θαλάσσιων απορριμάτων που συχνά καταλήγουν σε εμάς.

Ο Α' Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Τα πλαστικά απόβλητα είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεργαστούν για να το αντιμετωπίσουν, επειδή τα απόβλητα αυτά καταλήγουν στον αέρα που αναπνέουμε, στο έδαφός μας, στις θάλασσές μας, και στα τρόφιμά μας. Χάρη στις σημερινές προτάσεις, τα πλαστικά μιας χρήσης θα μειωθούν στα ράφια των σουπερμάρκετ μέσω μιας σειράς μέτρων. Θα απαγορεύσουμε ορισμένα από αυτά τα είδη και θα τα αντικαταστήσουμε με άλλα καθαρότερα, ώστε οι καταναλωτές να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα αγαπημένα τους προϊόντα».

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να εγκριθούν κι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ