Εξελίξεις στο Σκοπιανό- Κοτζιάς: «Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε... Να λυθούν τεχνικά & νομικά ζητήματα & μετά αναλαμβάνουν οι Πρωθυπουργοί»

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία για το όνομα, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

Αθήνα και Σκόπια φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες στο ζήτημα του ονόματος.

Όπως τόνισε, σε δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Παράλληλα, και σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ της γείτονος χώρας, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ έφτασαν σε  ένα πλαίσιο συμβιβασμού για το ονοματολογικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του ΥΠΕΞ τονίζουν πως το όνομα θα το συμφωνήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, ενώ σε ερώτηση αν αποδέχθηκε η σκοπιανή πλευρά το erga omnes, η απάντηση από τις ίδιες πηγές ήταν: «Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το erga omnes».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, είχε δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε "τελικό στάδιο".

Ο ίδιος μιλώντας στο  ΑΜΠΕ, είχε δηλώσει ότι «ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου να έχει βρεθεί μια λύση». Ενώ υποστήριξε ότι την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ