Αγίου Πνεύματος: Σε όλο το Δημόσιο επίσημη αργία- Πως λειτουργούν τα μαγαζιά

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν είναι αργία για όλους.

Αυτή την Δευτέρα 28 Μαΐου είναι φέτος η γιορτή του Αγίου Πνεύματος.

Αποτελεί νομοθετημένη αργία για τις τράπεζες και τους τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ και στο Δημόσιο έχει οριστεί ως επίσημη ημέρα αργίας.

Ωστόσο, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν είναι αργία για όλους.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, και εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που προβλέπονται, θα προσέλθουν κανονικά στη δουλειά τους τη συγκεκριμένη ημέρα.

Όπως πληροφορεί η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση και αυτή λειτουργήσει φέτος κατ' εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Παράλληλα, όσον αφορά τα καταστήματα πολλοί είναι οι εμπορικοί σύλλογοι των πόλεων της χώρας που ανακοινώνουν κάθε χρόνο ότι θα παραμείνουν κλειστά.

Σε ποιες πόλεις θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα

Ο εμπορικός Συλλογος Χαλκίδας έκανε γνωστό ότι τα καταστήματα την Δευτέρα 28/5 θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστά.

Επίσης, ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ενημέρωσε ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2018, εορτή του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά. 

Τα εμπορικά καταστήματα της Κορίνθου θα είναι κλειστά όπως κάθε χρόνο, διότι η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί και ως ημέρα εορτής του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο εμπορικός σύλλογος Κατερίνης όπου κάνει επίσης γνωστό ότι την συγκεκριμένη ημέρα θα είναι κλειστά τα καταστήματα.

Στον αντίποδα, ο εμπορικός σύλλογος Άργους ανακοίνωσε ότι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος 28 Μαΐου είναι νομοθετημένη αργία μόνο για όσους εργάζονται στο Δημόσιο ,τράπεζες κ.λ.π. Αυτό σημαίνει ότι όσοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται κανονικά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου ενημέρωσε ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 εορτή του Αγίου Πνεύματος, θα παραμείνουν κλειστά καθώς έχει καθιερωθεί ως "Εθιμική" αργία που τηρείται στο σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων της πόλης, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας και ως εκ τούτου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας ενημέρωσε το αγοραστικό κοινό ότι τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2018, ημέρα εορτής του Αγίου Πνεύματος, η αγορά της Καβάλας θα είναι κλειστή, όπως αυτό καθιερώθηκε και ισχύει τα τελευταία χρόνια.

Κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τα καταστήματα και στην πόλη του Πύργου, ενώ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών την Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 εορτή του Αγίου Πνεύματος τα εμπορικά καταστήματα των Σερρών θα είναι κλειστά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημέρωσε τα Μέλη του και τους καταναλωτές, ότι την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Ενώ και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 28/05/2018.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ