Capital Controls: Διπλασιάζεται το όριο ανάληψης τον Ιούνιο - Aνεβαίνει στις 4-5000 ευρώ

Χαλάρωση των capital controls και αύξησεις στα όρια ανάληψης μετρητών αναμένονται από τον Ιούνιο.

Από 2.300 ευρώ που είναι σήμερα, το όριο ανάληψης θα διπλασιαστεί, φτάνοντας στις 4.000 - 5.000 ευρώ, με τη σύμφωνη, πάντα, γνώμη των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του ορίου θα ανακοινωθεί άμεσα και θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Ιούνιο.

Ωστόσο, η αύξηση του ορίου δεν θα συνοδευθεί με άρση των περιορισμών για ελεύθερη διακίνηση στο εξωτερικό και τα χρήματα που κάποιος θα μπορεί να «τραβήξει» από τον λογαριασμό του θα πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικά στη χώρα, όπως αναφέρει η "Καθημερινή".

Έτσι, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η αύξηση του ορίου αποτελεί περισσότερο μια κίνηση συμβολική και λιγότερο μια απόφαση ουσίας.

Οπως, άλλωστε, σημειώνουν πολύ μικρός αριθμός καταθετών εξαντλεί σήμερα το όριο των 2.300 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, ο μέσος όρος ανάληψης μετρητών από τη συντριπτική πλειονότητα των καταθετών είναι κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα και συγκεκριμένα κοντά στα 800 ευρώ.

Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες εκτιμήσεις δεν αναμένεται να επηρεαστούν και οι καταθέσεις που υπάρχουν σε κλειστούς προθεσμιακούς λογαριασμούς, στον βαθμό που η αύξηση του ορίου δεν θα συνοδευθεί με την άρση των περιορισμών για ελεύθερη διακίνηση στο εξωτερικό.

Οι τράπεζες παραμένουν, πάντως, επιφυλακτικές στο μέτρο του διπλασιασμού του ορίου ανάληψης, θεωρώντας ότι δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη ρευστότητα των νοικοκυριών. Αντίθετα, ο αντίκτυπος από ένα πιθανό πισωγύρισμα –ακόμη και για εξωγενείς λόγους– θα είναι ισχυρός.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών μελετά επίσης την αύξηση του ποσού που μπορεί να πάρει κάποιος μαζί στο εξωτερικό σε περίπτωση π.χ. ταξιδιού. Το όριο αυτό είναι σήμερα 2.300 ευρώ τον μήνα και μελετάται να αυξηθεί στις 3.000 ευρώ. \

Την αύξηση του ορίου για την απευθείας έγκριση από το κατάστημα, χωρίς δηλαδή να απαιτείται έγκριση από τις επιτροπές των τραπεζών των συναλλαγών αυτού του τύπου, ζητάει και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλα μέτρα που στοχεύουν στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ