Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο- Όλο το κείμενο

Το κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης, μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, περιλαμβάνει δεκάδες προαπαιτούμενα, πολλά εκ των οποίων εκτείνονται μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης.

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου, 40 σελίδων.

Το κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding), μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, περιλαμβάνει δεκάδες προαπαιτούμενα, πολλά εκ των οποίων εκτείνονται μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο η κυβέρνηση, ως προαπαιτούμενο, θα νομοθετήσει τη Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική 2019-22, η οποία θα θέσει ανώτατα όρια δαπανών σε συμφωνία με τους στόχους του προγράμματος του ESM και το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το διάστημα 2019-2022.

Μάλιστα, αν υπάρξουν παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους (π.χ από την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που θα καταργούν ψηφισμένα μέτρα), τότε θα πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτα.

Το Μεσοπρόθεσμο θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο.

Στο προσχέδιο αυτό επαναλαμβάνεται, επίσης, το δικαίωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αξιώσει την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2019. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί πιστή αντιγραφή των όσων αναφέρονταν και στο αναθεωρημένο μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

Μένει να φανεί, λοιπόν, αν μέχρι την τελική αξιολόγηση για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος το ΔΝΤ θα επικαλεστεί την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2019 αξιώνοντας την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου. Ασφαλώς οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από το αν θα υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.  

Σε ό,τι αφορά την προοπτική να εφαρμοστούν θετικά αντίμετρα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο τονίζει ότι θα απαιτηθεί συμφωνία με τους θεσμούς μετά την ποιοτική αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιδόσεων, με γνώμονα την τήρηση των στόχων.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών και μελλοντικών δικαστικών αποφάσεων και θα λαμβάνει μέτρα αντιστάθμισης, όπου απαιτείται, για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής και των ετησίων αναθεωρήσεων της», σημειώνεται στο κείμενο.

Η υλοποίηση δεσμεύσεων όπως η τοποθέτηση νέων διευθυντών στο δημόσιο, η ανάπτυξη της επένδυσης στο Ελληνικό και το Κτηματολόγιο εκτείνεται για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Δείτε όλο το κείμενο εδώ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ