Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Προσοχή! Αυτά είναι τα επικίνδυνα συστατικά των αντηλιακών που πρέπει να αποφεύγετε!

Η μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Working Group (EWG), εν όψει καλοκαιριού, έδωσε στη δημοσιότητα τον ετήσιο οδηγό της προς τους καταναλωτές αναφορικά με την αγορά αντηλιακών.

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η ώρα που θα βγούμε στις παραλίες φτάνει...

Θα πρέπει πάντα να μην ξεχνάμε, βέβαια, να φοράμε το αντηλιακό μας!

Όμως, πόσο ασφαλή είναι τελικά και τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

Η μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Working Group (EWG), εν όψει καλοκαιριού, έδωσε στη δημοσιότητα τον ετήσιο οδηγό της προς τους καταναλωτές αναφορικά με την αγορά αντηλιακών.

Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, σχεδόν τα δύο τρίτα των αντηλιακών που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ προσφέρουν προστασία χαμηλότερη από την επιθυμητή, ενώ περιέχουν συστατικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Η έκθεση βασίστηκε σε αξιολόγηση 650 διαφορετικών αντηλιακών, με εφαρμογή πολυάριθμων κριτηρίων, όπως η ασφάλεια των συστατικών του αντηλιακού ή το πόσο καλά μπλοκάρει το αντηλιακό την υπεριώδη ακτινοβολία Α και Β (UVA/UVB), η οποία ενοχοποιείται για σοβαρές βλάβες στο δέρμα αλλά και για την εμφάνιση καρκίνων του δέρματος, όπως αναφέρει το onmed.gr.

Ένα από τα πλέον ανησυχητικά ευρήματα της έκθεσης είναι πως σχεδόν το 65% των αντηλιακών χωρίς μεταλλικά ιχνοστοιχεία που αξιολογήθηκαν περιέχουν οξυβενζόνη, μια χημική ουσία που μπορεί να δράσει ως ορμονικός διαταράκτης.

(Τα αντηλιακά με μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου προστατεύουν το δέρμα μέσω διαφορετικών μηχανισμών.)

Ένα άλλο δυνητικά επικίνδυνο συστατικό που εντοπίστηκε σε ορισμένα προϊόντα ήταν η παλμιτική ρητινόλη (ή παλμιτικός εστέρας ρετινόλης), ένας τύπος βιταμίνης Α που έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στο πλαίσιο μελετών σε πειραματόζωα, σύμφωνα με την EWG.

Αν και το ποσοστό των αντηλιακών που περιέχουν παλμιτική ρητινόλη έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% από το 2010, ένα 12% των προϊόντων που αξιολογήθηκαν φάνηκε να την περιέχουν, τονίζει η οργάνωση.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι αρκετά αντηλιακά δεν παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία από την ακτινοβολία UVA, η οποία επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση, αν και τα περισσότερα αντηλιακά που πωλούνται σήμερα στις ΗΠΑ πληρούν τα κριτήρια του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσον αφορά την προστασία που παρέχουν ενάντια στην ακτινοβολία UVA, μόνο τα μισά από αυτά θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σε χώρες της Ευρώπης, όπου οι προδιαγραφές για την προστασία από τις ακτίνες UVA είναι υψηλότερες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ