Επτά διατροφικοί μύθοι γύρω από το αδυνάτισμα

Γι' αυτό δεν αδυνατίζουμε.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αδυνατίσουν κι ο ο δρ Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, καταρρίπτει επτά διατροφικούς μύθους στο βιβλίο του «The Diet Myth: The Real Science Behind What We Eat» αποκαθιστώντας -όπως φαίνεται παρακάτω- την αλήθεια.

  • Η πέψη του κάθε τροφίμου σχετίζεται με την αλληλεπίδραση των μικροβίων του εντέρου κι αυτή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
  • Η μείωση πρόσληψης θερμίδων δεν εγγυάται απαραίτητα το αδυνάτισμα, καθώς αυτό έχει να κάνει με τα γονίδια και τα μικρόβια του εντέρου του καθενός.
  • Ο οργανισμός είναι εγγενώς προγραμματισμένος να προσαρμόζεται στην πρόσθετη καταπόνηση του σώματος κι έτσι αυτό οδηγεί μάλλον στην αύξηση του βάρους επομένως μαζί με τη γυμναστική παίζει ρόλο κι η σωστή διατροφή.
  • Η αποφυγή υδατανθράκων διαταράσσει την ισορροπία του μικροβιώματος στο έντερο, η οποία χρειάζεται μεγάλη ποικιλία τροφίμων για να διατηρηθεί.
  • Το σωστό είναι να τρώμε λίγο και πολλές φορές μιας και τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου τα οποία, αφού δεν ασχολούνται με την πέψη, «καθαρίζουν» το εσωτερικό τοίχωμά του.
  • Τα πολλά υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο, το παραδοσιακό γιαούρτι βοηθούν στη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου.
  • Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά είναι απαραίτητα, καθώς τα πρώτα  είναι δυσαπορρόφητα συστατικά των τροφίμων που διεγείρουν την ανάπτυξη και δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και τα δεύτερα είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που βελτιώνουν τη μικροβιακή ισορροπία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ