Θόδωρος Βασιλάκης: ο αυτοδημιούργητος Κρητικός κοιτάζει πια από ψηλά - Έκανε την Aegean κορυφαία παγκόσμια αεροπορική εταιρεία

Ο άνθρωπος που άρχισε από την Κρήτη και κατέκτησε τους αιθέρες.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης «έφυγε» από τη ζωή, την Πέμπτη (17/05), και μέσα στα 78 χρόνια της ζωής του κατάφερε να φτάσει ψηλά - τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, αφού δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες, την Aegean Airlines.

Ο ιδρυτής της Aegean γεννήθηκε το 1940, στο Ηράκλειο Κρήτης, κι ύστερα από τις σπουδές του στις ΗΠΑ, εργάστηκε στις διανομές των καυσίμων της εταιρείας «Ρέστης» στο νομό Ηρακλείου. Όταν, αργότερα, η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Texaco, εκείνος δημιούργησε ιδιόκτητο δίκτυο καυσίμων.

Εν συνεχεία, το 1966 υπέγραψε συμβόλαιο εκπροσώπησης στην Κρήτη της Hertz International και το 1974 εξαγόρασε τη Hertz Hellas την οποία και μετονόμασε σε AutoHellas.To 1977 ανέλαβε την επίσημη εισαγωγή αυτοκινήτων Opel και Isuzu και, μερικά χρόνια, μετά ακολουθούν η Seat κι η Saab.

To 1994 προχώρησε στην εξαγορά της μικρής αεροπορικής εταιρείας Aegean Aviation, τη μετονόμασε σε Aegean Airlines κι άρχισε πραγματοποιεί πτήσεις VIP μέχρι που, πέντε χρόνια αργότερα, μετατρέπει την εταιρεία σε τακτική εμπορική με στόλο έξι αεροσκαφών φτάνοντας, μάλιστα, το 2010 να γίνει πλήρες μέλος της συμμαχίας Star Alliance.

Το 2001 συγχωνεύεται με την Cronus, δύο χρόνια μετά την εξαγορά της Air Greece. Θεμελιώδης ήταν η κίνησή του, όμως, το 2013 να εξαγοράσει και την Olympic Air με τίμημα 72 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Μάρτιο, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επένδυσή της αξίας 5 δισ. δολαρίων που αφορά στην παραγγελία έως και 42 αεροπλάνων της οικογένειας Airbus A320neo.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης ήταν παντρεμένος κι είχε δύο παιδιά κι έξι χρόνια. Τον ελεύθερο χρόνο του έπαιζε γκολφ και, μάλιστα, δημιούργησε και το τουρνουά Aegean Airlines Pro-Am.

Επίσης, μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Ελλάδος, αντιπρόεδρος του ΣΕΑΑ κι αντιπρόεδρος του ΕΟΤ.

Πριν από τρία χρόνια, βραβεύθηκε με την τιμητική διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος» από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως επίσης, και από το ΙΟΒΕ. Τέλος, το 2016 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ