Έξι χρόνια χωρίς γυμναστική στη μέση ηλικία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Έξι χρόνια, με ή χωρίς άσκηση, είναι πολύ σημαντικά στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων, μόλις έξι χρόνια χωρίς γυμναστική στη μέση ηλικία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Από την άλλη, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας εντός των συνιστώμενων πλαισίων από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, σε διάστημα έξι ετών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους μεσήλικες.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανέλυσαν στοιχεία για 11.531 άτομα που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη ARIC. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 60 ετών, με το 57% να είναι γυναίκες, όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο Circulation.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση την φυσική τους κατάσταση: κακή, ενδιάμεση, σε συμφωνία με τις κατευθυντήριες οδηγίες, δηλαδή τουλάχιστον 75 λεπτά ανά εβδομάδα έντονη άθληση ή τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης.

Το 42% των συμμετεχόντων (4.733 άτομα) αθλούνταν βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, το 23% (2.594 άτομα) ήταν στην ενδιάμεση κατηγορία και το 35% (4.024 άτομα) είχαν κακή φυσική κατάσταση, δηλαδή δεν αθλούνταν. Ωστόσο, 24% του δείγματος αύξησε τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 22% τη μείωσε και το 54% δεν άλλαξε κατηγορία.

Όσοι διαρκώς αθλούνταν επαρκώς είχαν τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, κατά 31%, συγκριτικά με αυτούς που διαρκώς ήταν σωματικά αδρανείς.

Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας μειώθηκε κατά 12% σε 2.702 άτομα που αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Αντίθετα, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 18% για 2.530 άτομα που μείωσαν σταδιακά τα επίπεδα σωματικής άσκησης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που διήρκεσε 19 χρόνια, καταγράφηκαν 1.693 νοσηλείες και 57 θάνατοι λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ