Παρεκκλήσι Αγ.Γεωργίου: Εδώ θα γίνουν οι γάμοι του πρίγκιπα Harry με την Meghan- Eδώ όλοι οι βασιλικοί γάμοι (ΦΩΤΟ)

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου θα συγκεντρώσει το Σάββατο την προσοχή όλου του πλανήτη λόγω του γάμου του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle.

Ο γάμος της χρονιάς έφτασε και το Σάββατο 19 Μαΐου ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle θα ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, έναν εμβληματικό χώρο τέλεσης των βασιλικών γάμων και των βαπτίσεων, με μακρά ιστορία.

Το γοτθικού ρυθμού παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στον πύργο του Ουίνδσορ, οικοδομήθηκε τον 15ο αιώνα και έκτοτε εκεί έγιναν πολλές τελετές για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, βαπτίσεις, γάμοι και κηδείες.

(Photo: Getty Images)

Το 1348, επηρεασμένος από τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης του βασιλιά Αρθούρου, ο Εδουάρδος Γ' ίδρυσε το Τάγμα της Περικνημίδας, το σημαντικότερο τάγμα ιπποτών, και όρισε εκκλησία του το παρεκκλήσι του Ουίνδσορ, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, πολιούχο της Αγγλίας. Το παρεκκλήσι στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε πλήρως στο σημερινό του ρυθμό μεταξύ 1475 και 1528, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκεί φυλάσσεται το σπαθί του Εδουάρδου Γ', μήκους 2,03 μέτρων. Οι ιππότες αυτοί συνεχίζουν και σήμερα να πηγαίνουν στην ετήσια τελετή στο παρεκκλήσι υπέρ του τάγματος τους, σε μεγάλη πομπή φορώντας τις βαριές βελούδινες μπλε κάπες και τα μαύρα βελούδινα καπέλα που έχουν στο πλάι φτερό στρουθοκαμήλου. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, κουμπάρος στο γάμο του αδελφού του Χάρι, είναι ο χιλιοστός ιππότης του τάγματος.

Επίσης, στο παρεκκλήσι έχουν τελεστεί 15 γάμοι, μια παράδοση που εγκαινίασε ο Εδουάρδος Ζ΄(1841-1910) με τον γάμο του με την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Δανίας, το 1863, και την οποία ακολούθησαν πολλά παιδιά της βασίλισσας Βικτωρίας.

(Ο γάμος του πρίγκιπα Εδουάρδου με την Αλεξάνδρα της Δανίας το 1863. Photo: Getty Images)

Ο Χάρι βαπτίστηκε εκεί το 1984 και το 1997 ο Ουίλιαμ έλαβε το χρίσμα σύμφωνα με την παράδοση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Ο πατέρας τους, ο πρίγκιπας Κάρολος, πήγε στο παρεκκλήσι απλά για να πάρει ευχή, παρουσία της βασίλισσας, μετά τον πολιτικό του γάμο με την Καμίλα το 2005, καθώς και οι δύο τους ήταν διαζευγμένοι.

(Photo: Getty Images)

Ένας ακόμη γάμος - εκτός από τον πολυσυτημένο του πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ - θα τελεστεί φέτος στο παρεκκλήσι: αυτός της πριγκίπισσας Ευγενίας του Γιορκ, ξαδέλφης του Χάρι, με τον Τζακ Μπρούκσμπανκ τον Οκτώβριο.

Ο προηγούμενος γάμος τελέστηκε πριν από δέκα χρόνια: ο μεγαλύτερος εγγονός της βασίλισσας, ο Πίτερ Φίλιπς, παντρεύτηκε την Καναδή 'Οτομ Κέλι. Οι νιόπαντροι είχαν πουλήσει τις φωτογραφίες του γάμου τους σε ένα περιοδικό, κάτι που δυσαρέστησε ιδιαίτερα τη βασίλισσα.

(Photo: Getty Images)

Στο παρεκκλήσι, χωρητικότητας 800 ατόμων, κηδεύτηκε η βασιλομήτωρ Ελισάβετ το 2002 όπου και τάφηκε, δίπλα στον σύζυγό της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ'. Πολλοί ακόμη μονάρχες έχουν ταφεί εκεί, όπως ο Ερρίκος Η', ο Εδουάρδος ΣΤ', ο Κάρολος Α' της Αγγλίας, ο Γεώργιος Δ' και ο Γεώργιος Ε'.

(St George's Chapel, Windsor Castle/ The History of the Royal Residences, WH Pyne- 1819)

Το παρεκκλήσι είναι χώρος προσευχής για τη βασίλισσα όταν μένει στον πύργο του Ουίνδσορ, μια από τις τρεις επίσημες κατοικίες της, ενώ μεταξύ άλλων εκεί τελείται η λειτουργία του Πάσχα στην οποία παρίσταται η βασιλική οικογένεια κάθε χρόνο.