Έρευνα: Τετραπλάσια η χρήση κάνναβης γονέων που καπνίζουν συγκριτικά με τους μη καπνιστές

Η χρήση κάνναβης είναι λίγο παραπάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη μεταξύ των γονέων καπνιστών τσιγάρου (17%) σε σχέση με τους μη καπνιστές (4%).

Η χρήση κάνναβης μεταξύ των γονέων που καπνίζουν τσιγάρο, είναι σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με τους μη καπνιστές γονείς, όπως έδειξε νέα επιστημονική έρευνα. 

Η συγκεκριμένη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων προειδοποιεί ότι η συνδυασμένη χρήση τσιγάρων και μαριχουάνας/κάνναβης από τους γονείς αυξάνει την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη δρα Ρένι Γκούντγουιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, βρήκαν ότι μεταξύ των ετών 2002 και 2015, η χρήση κάνναβης στις ΗΠΑ σε γονείς που έχουν παιδιά στο σπίτι, αυξήθηκε από 5% σε 7%, ενώ αντίθετα το κάπνισμα τσιγάρου μειώθηκε από 28% σε 20%.

Όσον αφορά την κάνναβη και το τσιγάρο από κοινού, οι γονείς που κάνουν συνδυασμένη χρήση και των δύο, αυξήθηκαν από 11% σε 17%. Από την άλλη, η χρήση κάνναβης αυξήθηκε από 2% σε 4% μεταξύ των γονέων που δεν είναι καπνιστές.

Συνεπώς η χρήση κάνναβης είναι λίγο παραπάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη μεταξύ των γονέων καπνιστών τσιγάρου (17%) σε σχέση με τους μη καπνιστές (4%). Η ίδια περίπου αναλογία ισχύει και για όσους γονείς κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης (5% οι καπνιστές τσιγάρου έναντι 1% των μη καπνιστών).

«Παρότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες να μειωθεί η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα, αυτές οι προσπάθειες μπορεί να υποσκάπτονται από την αυξανόμενη χρήση κάνναβης μεταξύ των γονέων, που έχουν παιδιά στο σπίτι τους, καθώς αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των σπιτιών όπου οι γονείς κάνουν χρήση τόσο κάνναβης όσο και τσιγάρου», δήλωσε η Γκούτντγουιν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ