Προσοχή! Τα χτυπήματα στο κεφάλι αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος κατοπινής άνοιας είναι υπερδιπλάσιος μετά από ένα τραύμα στο κεφάλι.  

Ακόμα και χωρίς να επιφέρουν απώλεια των αισθήσεων, τα χτυπήματα στο κεφάλι, μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, με συνέπεια να επιφέρουν ή να επιταχύνουν την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και την άνοια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.  

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος κατοπινής άνοιας είναι υπερδιπλάσιος μετά από ένα τραύμα στο κεφάλι.  

Η άνοια έρχεται έτσι να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των πιθανών επιπλοκών έπειτα από μια διάσειση, όπως δείχνει η τετραετής μελέτη που έγινε σε σχεδόν 358.000 βετεράνους των ΗΠΑ με μέση ηλικία 49 ετών, από τους οποίους το 54% είχαν υποστεί τραύματα στο κεφάλι τους είτε στη στρατιωτική είτε στην πολιτική ζωή τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιδημιολογίας Ντέμπορα Μπαρνς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας "JAMA Neurology", βρήκαν ότι μια διάσειση χωρίς απώλεια συνείδησης αυξάνει κατά μέσο όρο 2,4 φορές την πιθανότητα άνοιας στο μέλλον.  

Ο κίνδυνος άνοιας είναι ελαφρώς μεγαλύτερος (κατά 2,5 φορές) αν η διάσειση έχει συνοδευθεί από απώλεια συνείδησης και κατά σχεδόν τέσσερις φορές στις περιπτώσεις των πιο σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι.  

«Υπάρχει κάτι στα τραύματα του κεφαλιού που μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών συνθηκών» δήλωσε η καθηγήτρια νευρολογίας και ψυχιατρικής Κριστίν Γιάφε, αν και είπε ότι δεν είναι σαφής η αιτία γι' αυτό, συνεπώς το θέμα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ