Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι λείπουν τα «καλά» λιπαρά από τη διατροφή σας

Μέχρι πρότινος τα λιπαρά είχαν «δαιμονοποιηθεί» στις συνειδήσεις όχι μόνο των απλών ανθρώπων αλλά και των ίδιων των επιστημόνων.

Ωστόσο, γίνεται ολοένα και περισσότερο σαφές μέσα από τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα ότι τα λιπαρά και συγκεκριμένα τα καλής ποιότητας λιπαρά είναι εξαιρετικά υγιεινά και απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Όταν μιλάμε για καλά λιπαρά, αναφερόμαστε κυρίως σε δύο κατηγορίες θρεπτικών συστατικών: τα μονοκακόρεστα (MUFAs) και τα πολυακόρεστα (PUFAs) λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στη ρύθμιση της ολικής ποσότητας χοληστερόλης που υπάρχει στο αίμα και αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη.

Επίσης, βοηθούν στη μείωση του επικίνδυνου λίπους στην κοιλιά, το οποίο συνδέεται με τα μεταβολικά νοσήματα και τον διαβήτη. Από την άλλη, τα πολυακόρεστα λιπαρά, στα οποία ανήκουν και τα Ω-3 λιπαρά οξέα, ρυθμίζουν τις φλεγμονές στο σώμα και παίζουν ρόλο σε ποικίλες πτυχές της υγείας, από τη λειτουργία της καρδιάς έως την ψυχική διάθεση.

Αυτές οι δύο κατηγορίες ωφέλιμων λιπαρών είναι απαραίτητες για την καλή υγεία και την ευεξία.

1. Δυσκολεύεστε να χάσετε τα περιττά κιλά: Ακούγεται αντιπαραγωγικό, όμως χρειάζεστε τα λιπαρά για να κάψετε λίπος. Μια μικρή ποσότητα ακόρεστων λιπαρών σε κάθε γεύμα προωθεί τον κορεσμό ώστε να λαμβάνετε συνολικά λιγότερες θερμίδες από τη διατροφή σας μέσα στην ημέρα. Όσο για τη διαμάχη ανάμεσα στις δίαιτες με λίγα λιπαρά και αυτές με λίγους υδατάνθρακες, η επιστήμη φαίνεται να τάσσεται υπέρ των δεύτερων. Πρόσφατη μελέτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ έδειξε ότι μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους (περίπου κατά τέσσερα κιλά) σε σύγκριση με μια δίαιτα με λίγα λιπαρά σε διάστημα 12 μηνών.


 

2. Πεινάτε συνεχώς: Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2009 στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των διαφόρων λιπαρών στο αίσθημα του κορεσμού. Η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών φάνηκε να ικανοποιεί ταχύτερα και για περισσότερη ώρα την πείνα σε σύγκριση με άλλα είδη λιπαρών ή με την απουσία λιπαρών από το γεύμα. Ο συνδυασμός των «καλών» λιπαρών με φυτικές ίνες και άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στον έλεγχο της πείνας.
 

3. Το δέρμα σας είναι ξηρό: Αν δεν ευθύνεται η έκθεση στον ήλιο ή η ελλιπής ενυδάτωση, ίσως φταίει η χαμηλή πρόσληψη λιπαρών. Κάθε κύτταρο του δέρματος περιβάλλεται από ένα λιπαρό περίβλημα που εξασφαλίζει την προστασία του δέρματος από την ξηρότητα και την αφυδάτωση και παράλληλα το προστατεύει από τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον. Η αποδυνάμωση αυτής της προστατευτικής επίστρωσης κάνει το δέρμα ξηρό και πιο επιρρεπές στο έκζεμα, όμως μπορεί να αποτραπεί με την επαρκή πρόσληψη λιπαρών μέσω της διατροφής.
 

4. Έχετε χαμηλά επίπεδα ενέργειας: Ποσοστό 70% του «καυσίμου» που χρειάζεται η καρδιά προέρχεται από τα λιπαρά. Η ενέργεια που δίνουν τα λιπαρά είναι περισσότερη σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, αφού φτάνει τις 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες δίνουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο , αναφέρει το onmed.gr.
 

5. Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σε ποσοστό 60% από λιπαρά και τα χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς, αυξάνει την παραγωγή ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση και την απομνημόνευση.
 

6. Δεν βλέπετε όφελος από τη λήψη βιταμινών: Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α αποτρέπει την ξηροδερμία και την ξηροφθαλμία, ενώ η βιταμίνη C προωθεί την επούλωση των πληγών και αποτρέπει τις μελανιές. Οι βιταμίνες αυτές, όπως και η D, η Ε και η Κ, είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να συνοδεύονται από κάποια λιπαρή ουσία για να απορροφηθούν από τον οργανισμό.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ