Folli- Follie: "Πόλεμος" δηλώσεων με αμερικανικό fund- H καθίζηση της μετοχής & οι κατηγορίες για προβλήματα

To αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) "επιτέθηκε" στην εταιρεία Follie Follie δηλώνoντας ότι είναι short στην μετοχή της, καθώς "είναι υπερτιμημένη τη στιγμή που η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα".

Σε έναν "πόλεμο δηλώσεων" έχει εμπλακεί η Folli Follie Group με το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management.

Η ελληνική εισηγμένη εταιρεία Folli Follie δέχθηκε "επίθεση" από το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) το οποίο δηλώνει ότι είναι short στην μετοχή της καθώς "είναι υπερτιμημένη τη στιγμή που η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα", ενώ την χαρακτηρίζει ως την επόμενη "ελληνική Parmalat".

Παράλληλα, το fund επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο όμιλος έχει 64 σημεία πωλήσεων στην Κίνα ενώ έχει δηλώσει πως διαθέτει 240 και "πιθανώς έχει 289 σημεία πώλησης διεθνώς ενώ στα τέλη του 2016 είχε δηλώσει πως διαθέτει 630". 

Το QCM όπως σημειώνει, ανησυχεί για την ικανότητα της FF Group να αποπληρώσει τα χρέη της.

Πιο αναλυτικά, σε παρουσίαση που έκανε το fund στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι μετά από ανάλυση των οικονομικών μεγεθών της Folli Follie, έχει ανησυχίες ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν απεικονίζουν ακριβή στοιχεία. Ανησυχεί ότι η εταιρεία οδεύει προς σοβαρή οικονομική δυσπραγία και ότι η μετοχή της είναι υπερβολικά υπερτιμημένη.

Στο limit down η Folli Follie μετά την "επίθεση" του Quintessential Capital Management

Η έκθεση του Quintessential Capital Management, μέλος του ομίλου Forbes Finance Council,  οδήγησε χθες τη μετοχή στο limit down. Ο τίτλος της Folli Follie έφτασε να υποχωρεί στα 10,74 ευρώ και σε χαμηλά πενταετίας, σημειώνοντας απώλειες 29,99% με τον όγκο να εκτοξεύεται. 

Συγκεκριμένα, το QCM, επισημαίνει τα εξής:

"Α. Το δίκτυο των σημείων πώλησης (POS) εμφανίζεται σημαντικά μικρότερο από το αναμενόμενο: Πραγματοποιήσαμε μια εκτεταμένη due diligence και ελέγξαμε κάθε μεμονωμένο σημείο πώλησης (POS), σε μεγάλη συχνότητα με πολλαπλούς τρόπους: σε αντίθεση με τα 630 POS που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του 2016, βρήκαμε στοιχεία μόνο για  289 POS. Η πλειοψηφία των υπολοίπων φαίνεται να έχει διακόψει τις δραστηριότητές του.

B. Επιτόπιοι έλεγχοι: επισκεφθήκαμε πολλά POS της FF σε βασικές στρατηγικές τοποθεσίες (π.χ. Νέα Υόρκη και Τόκιο, Ιαπωνία) και επιβεβαιώνουμε ότι πολλά κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία που η εταιρεία εξακολουθεί να εμφανίζει στο δικό της site (π.χ. καταστήματα FF Soho ή FF Madison Avenue), είναι πράγματι κλειστά. Παρατηρήσαμε επίσης πως μεγάλος αριθμός των POS, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε θέσεις - κλειδιά. φαίνεται να είναι αμελητέου μεγέθους και σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Γ. Ψηφιακή παρουσία: Πραγματοποιήσαμε έναν έλεγχο σχετικά με την παρουσία της FF online, ελέγχοντας την επισκεψιμότητα και τη δημοτικότητα του ιστότοπου σε κοινωνικά μέσα και τη συγκριτική αξιολόγηση έναντι ανταγωνιστών της FF. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ψηφιακή παρουσία της, ιδιαίτερα στην Ασία, μπορεί να είναι ενδεικτική μιας πολύ μικρότερης εταιρείας.

Δ. Οικονομική ανάλυση: Τα επίσημα στοιχεία της FF δείχνουν αύξηση των εσόδων και των κερδών, αλλά συνεχώς αρνητική ελεύθερη ταμειακή ροή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις θυγατρικές της στην Ασία. Το ποσό των εισπρακτέων λογαριασμών και τα αποθέματα των θυγατρικών της FF στην Ασία φαίνονται ξεκάθαρα δυσανάλογα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Ε. Κινεζικές θυγατρικές: Η FF δηλώνει έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων από την Ασία, από τα οποία πιθανώς η Κίνα κατέχει το μερίδιο του λέοντος (το 70% του ασιατικού δικτύου είναι εκεί). Παραδόξως, διαπιστώσαμε ότι μόνο δύο κινεζικές θυγατρικές της FF, οι Fu Li Fu Lei και Binlianyun, παράγουν περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια έσοδα και μαζί έχουν περίπου 50 POS μόνο.

ΣΤ. Ανησυχίες σχετικά με τους ελεγκτές: μετά τον έλεγχο των λογαριασμών για αρκετά χρόνια μέσω της Baker Tilly (λογιστική εταιρεία), η FF άλλαξε πρόσφατα στην Ecovis μια σχετικά άγνωστη επιχείρηση. Επιπλέον, οι ελεγκτές της οντότητας που ενοποιούν τις πωλήσεις της FF στην Ασία, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων, φαίνεται να είναι μία σκοτεινή επιχείρηση με προσωπικό μόνο δύο ατόμων. Σύμφωνα με ανώτερους κινέζους ελεγκτές, αυτή η επιχείρηση μπορεί να είναι ανεπαρκής για έναν έλεγχο αυτού του μεγέθους ($ 1 δισ. πωλήσεων, εκατοντάδες POS σε πολλές χώρες)".

Η QCΜ επισημαίνει στην παρουσίασή της ότι το πιο πρόσφατο short της, μια άλλη ελληνική εταιρεία με την επωνυμία Globo Plc, έκλεισε 12 ώρες από σχετικό της report, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας να παραιτούνται από τις θέσεις τους και να παραδέχονται όλους τους ισχυρισμούς της. Το προηγούμενο short της, η American Addiction Center, κατέρρευσε (κατά 70%) εντός δύο εβδομάδων από τη δημοσίευση της έκθεσής της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr σημειώνουν ότι η Folli Follie έχει λειτουργία όχι μόνο σε κεντρικά σημεία αλλά και σε εμπορικά κέντρα, χαρακτηρίζοντας την έκθεση που παρουσίασε το QCM ως "υπερβολική".

Η απάντηση της Folli Follie 

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Folli Follie χαρακτηρίζει "το δημοσίευμα της Quintessential Capital Management ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της".

Η εταιρεία σημειώνει ταυτόχρονα ότι "επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό με αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των κατ' ιδίαν ψευδών πληροφοριών και στοιχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα".

Επισημαίνει τέλος ότι "έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της Εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού".

Σε πτώση και τα ομόλογα

Μετά τη μετοχή της στο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου, και τα ομόλογα της Folli Follie σημειώνουν ισχυρή πτώση, με αφορμή την παρουσίαση του hedge fund Quintessential Capital Management στη Νέα Υόρκη όπου και ανακοίνωσε ότι είναι short στην μετοχή της.

Όπως τόνισε, έχει αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας και έθεσε θέματα για τις οικονομικές της καταστάσεις, τις ελεγκτικές εταιρείες και τις θυγατρικές της.

Τα ομόλογα λήξης 2019 της  FF Group σημειώνουν βουτιά κατά 35,7% και διαμορφώνονται στο επίπεδο του 60 (bid), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχουν σημειώσει ποτέ, με την τιμή τους να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η νέα ανακοίνωση της Folli Follie και η διάψευση

Σε νέα ανακοίνωσή της η Folli Follie Group, την οποία δημοσίευσε το capital.gr,  η διοίκηση της εταιρείας διαψεύδει εν συνόλω αλλά και σημείο προς σημείο τα όσα ισχυρίζεται το fund τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η μετοχή σε limit down και στα 10,74 ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία ερευνά ποιοι "απέκτησαν παράνομο όφελος" από την παραπλανητική έκθεση.

Η διάψευση σημείο - σημείο 

Αναλυτικά, η διοίκηση του Folli Follie Group παραθέτει τις απαντήσεις της επί των ισχυρισμών Α έως F της επίμαχης έκθεσης:

A. "Το δίκτυο των σημείων πωλήσεων (Points of Sales - POS) εμφανίζεται σημαντικά μικρότερο από το αναμενόμενο".

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Folli Follie:

  • Το 2016 τα Σημεία Λιανικής Πώλησης για το Folli Follie brand, τα οποία ήταν σε λειτουργία, ήταν 634
  • Το 2017 τα Σημεία Λιανικής Πώλησης για το Folli Follie brand, τα οποία ήταν σε λειτουργία, ήταν 587

Η διοίκηση σημειώνει ότι κατά τη συνήθη πορεία της επιχειρηματικής της δραστηριότητας και στο πλαίσιο της διαδικασίας διαρκούς ανανέωσης και αναβάθμισης, του επαναπροσδιορισμού, καθώς και της επανεξέτασης της παρουσίας της στα καταστήματα συμβατικού τύπου και επίσης, λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης στον χώρο των διαδικτυακών πωλήσεων, μείωσε κατά τη διάρκεια των ετών 2016 και 2017, για το brand της Folli Follie, τα Σημεία Λιανικής Πώλησης (Points of Sales) κατά 47, φθάνοντας έτσι τον αριθμό 587 Σημείων Λιανικής Πώλησης μέχρι το τέλος του 2017.

"Ως εκ τούτου, αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο η QCM εσκεμμένα δηλώνει ότι τα Σημεία Λιανικής Πώλησής μας είναι 289, με δεδομένο το γεγονός ότι στο τέλος του 2017 τα Σημεία Λιανικής Πώλησης που βρίσκονταν σε λειτουργία ήταν 587 (συμπεριλαμβανομένων των boutiques, shop in shop, counters, outlets, αφορολόγητων και φορολογημένων πωλήσεων σε αεροδρόμια, καθώς και πωλήσεων πτήσεων μέσω αεροπορικών εταιρειών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα brands της Links of London και τα λοιπά brands)", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

B. "Επιτόπιοι έλεγχοι"

Τα καταστήματα στη Madison and Soho έχουν αναβαθμιστεί κάτω από το νέο store concept του FF Brand και έχουν μεταφερθεί στο Νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, εξηγεί η διοίκηση. "H QCM σκοπίμως παραλείπει να το γεγονός αυτό".

C. "Διαδικτυακή παρουσία"

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση της διαδικτυακής της παρουσίας, η διοίκηση σημειώνει ότι η σύγκριση που έγινε μεταξύ της Folli Follie και των ανταγωνιστών της είναι παραπλανητική καθώς εστιάζει στο Instagram και στο Facebook τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στην Κίνα διότι έχουν απαγορευτεί. Όπως εξηγεί, το αποτύπωμα της εταιρείας στα social media θα έπρεπε αντ’ αυτού να μετρηθεί με βάση τον αριθμό των "followers" της στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ο αριθμός των "followers" της εταιρείας σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστών της παρουσιάζει μια διαφορετική και πιο ακριβή εικόνα:

Weibo
Folli Follie: 442.000
Pandora: 38.000
Kate Spade: 240.000
Michael Kors: 667.000

Ως προς τη συσχέτιση ανάμεσα στην κίνηση στις ιστοσελίδες της Folli Follie και στις πωλήσεις μέσω των ψηφιακών της καναλιών, η εταιρεία αναφέρει ότι η Quintessential κάνει άλλη μία παραπλανητική υπόθεση καθώς αγνοεί τις πωλήσεις από ιστοσελίδες τρίτων (αγορές-marketplaces) οι οποίες έχουν τεθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής της εταιρείας για τις διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις. "Η Folli Follie, από νωρίς αντιλήφθηκε τη διείσδυση και τη δύναμη των τοπικών αγορών για την προώθηση των διαδικτυακών της πωλήσεων στην Κίνα και για αυτό έχει επενδύσει επιτυχώς στην παρουσία της εκεί την τελευταία πενταετία, αντλώντας σχεδόν των σύνολο των διαδικτυακών της εσόδων από τις συγκεκριμένες αγορές", επισημαίνει η διοίκηση.

D. "Οικονομική ανάλυση"

Στο σκέλος αυτό, η διοίκηση της Folli Follie αναφέρει πως "είναι ευρέως γνωστό ότι η FFG δημοσιεύει τις τριμηνιαίες ενοποιημένες οικονομικές εκθέσεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές οφείλονται στο επιχειρηματικό μοντέλο χονδρικής του Ομίλου, το οποίο βασίζεται σημαντικά στο κεφάλαιο κίνησης". "Στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, το κεφάλαιο κίνησης μειώνεται σταδιακά ως ποσοστό επί των πωλήσεων, ενώ το ότι εστιάζουμε στρατηγικά στην ανάπτυξη omni-channels είναι κάτι που θα αλλάξει το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο και θα βελτιώσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές", σημειώνει η Folli Follie.

E. "Κινεζικές θυγατρικές"

Η διοίκηση σημειώνει ότι το fund Quintessential Capital Management "ισχυρίζεται λαθεμένα στην έκθεσή του πως η FF Group ισχυρίζεται ότι πωλήσεις ύψους 1 δισ. δολ. προέρχονται από την Ασία, εκ των οποίων η Κίνα "υποτίθεται" ότι κατέχει τη μερίδα του λέοντος". "Αυτός ο ισχυρισμός είναι τόσο λαθεμένος, όσο και παραπλανητικός", αναφέρει η Folli Follie Group και συμπληρώνει: "Η πραγματικότητα είναι ότι οι πωλήσεις 1 δισ. δολ. αφορούν στις ενοποιημένες λιανικές και χονδρικές πωλήσεις στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και περιλαμβάνει όλα τα κανάλια λιανικών, χονδρικών, αεροπορικών και duty free επιχειρήσεων σε όλες της χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού. Οι δύο κινεζικές θυγατρικές που αναφέρονται στην έκθεση, σχετίζονται με ένα μέρος των κινεζικών λιανικών δραστηριοτήτων που συνιστούν μόνο μια μικρή μερίδα των κινεζικών και των συνολικών ενοποιητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού". 

F. "Επιφυλάξεις σχετικά με τους ελεγκτές"

Η Folli Follie αναφέρει ότι "η Ecovis είναι παγκόσμια ηγέτιδα ελεγκτική εταιρεία με περισσότερα από 6.500 στελέχη που δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 χώρες. Κατατάσσεται 18η μεταξύ των παγκόσμιων ελεγκτικών εταιρειών με σημαντική γεωγραφική κάλυψη και ουσιώδη σχέδια επέκτασης". Παράλληλα, σημειώνεται ότι "η FF Group σκοπεύει να συνεργαστεί με την Ecovis όσον αφορά τις κινεζικές θυγατρικές, γεγονός που συμβαδίζει και με τα σχέδια επέκτασης της Ecovis στην εν λόγω περιοχή."

"Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης της QCM είναι παραπλανητικά. Το γεγονός ότι η QCM γνωρίζει πολύ καλά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία και έχει τοπική εξειδίκευση στην περιοχή της Νότιας Ασίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανάλυση έχει χειραγωγηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς. Η Εταιρεία μας διεξάγει έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες εταιρείες ή ποια πρόσωπα μπορεί να έχουν αποκτήσει παράνομο όφελος από την δημοσίευση αυτής της ψευδούς και παραπλανητικής έκθεσης και θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες", καταλήγει η Folli Follie.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ