Ένα θαυματουργό ρόφημα για εντατική αποτοξίνωση θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε- Στην υγειά σας

Το παντζάρι έχει πολλαπλές ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό!

Μπορεί να μην το γνωρίζατε, όμως, το παντζάρι είναι ιδιαίτερα απολαυστικό και έχει πολλά ωφέλη, όταν προστίθεται ωμό σε ένα smoothie.

Τι περιέχει το παντζάρι;

Όταν το παντζάρι μαγειρεύεται, χάνει ένα μέρος των πιο σημαντικών θρεπτικών συστατικών του (όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τροφές). Όταν όμως το καταναλώνετε ωμό σε μορφή χυμού ή smoothie, επιπλέον απολαμβάνετε:

  • Βιταμίνες Α, Β και C.
  • Φολικό οξύ.
  • Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή.
  • Αμινοξέα.
  • Μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και νάτριο.
  • Διαλυτές και μη διαλυτές ίνες.
  • Νερό.
  • Υδατάνθρακες.
  • Φυσικά σάκχαρα.

Ποιες είναι οι κύριες ωφέλειες της κατανάλωσης χυμού από παντζάρι;

Ρίξτε μια ματιά στις πολλές ωφέλειες που μπορεί να προσφέρει ένας χυμός ή ένα smoothie από παντζάρι:

Μειώνει τα καρδιολογικά προβλήματα

Επειδή το παντζάρι είναι εξαιρετικό για τη μείωση της φλεγμονής, συνιστάται για όσους πάσχουν από καρδιολογικές διαταραχές ή διατρέχουν κίνδυνο για εμφάνισή τους.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Τα παντζάρια περιέχουν βεταΐνη και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Όταν συγκεντρώνεται υπερβολική ποσότητα ελεύθερων ριζών στο σώμα σας, μπορεί να προκληθεί πρόωρη κυτταρική γήρανση και να προαχθεί η εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Καταπολεμά των καρκίνο

Σε σχέση με το παραπάνω σημείο, ο χυμός από παντζάρι μπορεί επίσης να συμβάλει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης κακοήθων όγκων που μπορούν να γίνουν καρκινικοί, επομένως είναι καλή ιδέα να προσθέσετε στη διατροφή σας το χυμό αυτό ως προληπτικό μέτρο.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το παντζάρι μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει τον σχηματισμό όγκων, ειδικά στο πάγκρεας, στο μαστό και στον προστάτη.

Αυξάνει την αθλητική επίδοση

Πολλοί αθλητές πίνουν αυτό το σκουρόχρωμο χυμό πριν αγωνιστούν, επειδή βελτιώνει την περιεκτικότητα των πνευμόνων. Οι μελέτες δείχνουν ότι παρατηρείται μέχρι και κατά 16% βελτίωση στην επίδοση όταν καταναλώνεται χυμός από παντζάρι πριν από την άσκηση, την προπόνηση ή κάποιο αγώνισμα.

Εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών χυμού από παντζάρι την ημέρα είναι καλή ιδέα για ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση, επειδή βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της. Για τη δράση αυτή ευθύνεται η  περιεκτικότητα του συγκεκριμένου λαχανικού σε νιτρικά άλατα.

Βελτιώνει την πέψη

Ο χυμός από παντζάρι σας βοηθάει να χωνέψετε ορισμένες τροφές, μειώνοντας το «βάρος» στο στομάχι σας, βελτιώνοντας γενικά την πέψη σας. Και σαν να μην αρκούσε αυτό, το παντζάρι ανοίγει την όρεξη σε ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι.

Βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σας

Η ποδάγρα που συνδέεται με χαμηλά επίπεδα ιωδίου (κάτι που είναι περιέργως συνηθισμένο στις ανεπτυγμένες χώρες). Ωστόσο η κατανάλωση τροφών που εξασφαλίζουν αυτό το πολύτιμο μέταλλο, όπως το παντζάρι, μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να εξαλείψει αυτό το πρόβλημα. Το σέσκουλο και το σκόρδο είναι ακόμα δύο φυσικές πηγές ιωδίου, όπως αναφέρει το meygeia.gr.

Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης

Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο στο δέρμα αλλά και στα όργανα και στο σώμα σας γενικά. Ο χυμός από παντζάρι συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου. Σας βοηθάει επίσης να αναρρώσετε γρηγορότερα μετά από τραυματισμούς και επιβραδύνει το σχηματισμό πρόωρων ρυτίδων.

Προλαμβάνει τη φλεγμονή

Το παντζάρι περιέχει μια σημαντική θρεπτική ουσία που ονομάζεται βεταΐνη και καταπολεμά το άγχος και τη φλεγμονή που το συνοδεύει.

  • Αντιμετωπίζει την αναιμία
  • Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε φολικό οξύ και σίδηρο.
  1. Καταπολεμά την κατακράτηση υγρών

Ο χυμός από παντζάρι συνιστάται για όσους πάσχουν από οίδημα ή κατακράτηση υγρών στα πόδια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει υψηλή ποσότητα καλίου και νατρίου, ενώ παράλληλα έχει διουρητική δράση. Θα πρέπει να καταναλώνεται από ανθρώπους που πάσχουν από:

  • Ποδάγρα.
  • Υπερουριχαιμία.
  • Πέτρες στα νεφρά (εκτός αν έχουν σχηματιστεί λόγω υπερβολικής ποσότητας οξαλικού ασβεστίου).
  • Ολιγοουρία.

Ο χυμός από παντζάρι αυξάνει την παραγωγή ούρων, βοηθώντας σας να εξαλείψετε τα περιττά υγρά και τις βλαβερές άχρηστες ουσίες όπως το ουρικό οξύ.

Προάγει την αποτοξίνωση

Ο χυμός από παντζάρι ενισχύει τη σωστή λειτουργία των νεφρών, του συκωτιού και των εντέρων, βοηθώντας το σώμα σας να αποβάλει τις άχρηστες ουσίες και τις τοξίνες πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Απώλεια βάρους

Τα παντζάρια περιέχουν λίγες θερμίδες και χορταίνουν ταυτόχρονα. Μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο παντζάρι στις σαλάτες σας για να ενισχύσετε την περιεκτικότητά του σε ίνες και να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα ή το υπερβολικό βάρος.

Βελτιώνει την προγεννητική υγεία

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε φολικό οξύ είναι εξαιρετική για τις έγκυες και για το αναπτυσσόμενο βρέφος. Τα παντζάρια θα εξασφαλίσουν μια καλή ανάπτυξη κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Μόλις γεννήσετε, θα πρέπει να συνεχίσετε να καταναλώνετε παντζάρια για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων λοιμώξεων. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, συνιστάται να καταναλώνει παντζάρια για να αποφευχθούν οι ελλείψεις βιταμινών και για να προαχθεί η υγιής του ανάπτυξη.

Πώς φτιάχνετε χυμό με παντζάρι, καρότο και μήλο

Τώρα που γνωρίζετε γι’αυτό το μοναδικό και νόστιμο λαχανικό, είναι ώρα να μάθετε να φτιάχνετε το χυμό του! Θα σας παρουσιάσουμε μια θαυμάσια συνταγή που το συνδυάζει με δύο ακόμα υπερτροφές.

Εδώ και χρόνια οι Κινέζοι χρησιμοποιούν αυτό το «θαυματουργό ρόφημα» για να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν διάφορες ασθένειες.

Στις κύριες ιδιότητες του ροφήματος αυτού περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αποβολή των ελεύθερων ριζών.
  • Επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
  • Καθαρισμός του οργανισμού.

Υλικά

1 παντζάρι

1 καρότο

1 μήλο

1 φλιτζάνι νερό

1 λεμόνι (προαιρετικά)

Προετοιμασία

Πλύντε όλα τα υλικά και ξεφλουδίστε τα.

Τεμαχίστε τα σε μικρά κομμάτια.

Βάλτε τα όλα στο μπλέντερ μαζί με το χυμό του λεμονιού, αν το επιλέξετε.

Χτυπήστε τα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές υγρό.

Προσθέστε μερικά παγάκια, αν προτιμάτε να πιείτε αυτό το ρόφημα κρύο.

Προσπαθείτε να το πίνετε δύο φορές την ημέρα: μόλις ξυπνάτε το πρωί με άδειο στομάχι και αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας ως σνακ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ