Λαχταριστή καρυδόπιτα μαρεγκάτη από τον Άκη Πετρετζίκη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα πεντανόστιμο γλυκό, που θα λατρέψουν οι πάντες...

Συστατικά

Για το σιρόπι

800 γρ. νερό

800 γρ. ζάχαρη

10 γρ. τζίντζερ φρέσκο

2 αστεροειδείς γλυκάνισους

2 στικ κανέλας

1 πορτοκάλι

1 κ.σ. μέλι

Για την καρυδόπιτα

10 αυγά μεσαία

300 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

120 γρ. φρυγανιά τριμμένη

¼ κ.γ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ.γ.γαρίφαλο σε σκόνη

¼ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

300 γρ. καρυδόψιχα

ξύσμα από δύο πορτοκάλια

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε, νερό, ζάχαρη, τζίντζερ, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 2 στικ κανέλας, 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση και 1 κουταλιά της σούπας μέλι.

Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν πάρει την πρώτη βράση και γίνει διάφανο, αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την καρυδόπιτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.

Στο μίξερ προσθέτουμε, τα ασπράδια των αυγών, τη μισή ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο μπολ.

Στον ίδιο κάδο του μίξερ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, τα καρύδια που έχουμε χτυπήσει για λίγο σε ένα μπλέντερ και το ξύσμα από δύο πορτοκάλια.

Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, με τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε λίγη από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.

Το μεταφέρουμε στο μπολ με την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος της μαρέγκας.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25x35 εκ..

Το απλώνουμε με απαλές κινήσεις φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.

Ψήνουμε για 45 λεπτά στον αέρα έχοντας τη σχάρα ψηλά.

Αφαιρούμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο και προσθέτουμε αμέσως το κρύο σιρόπι με μία κουτάλα.

Αφήνουμε την καρυδόπιτα για μία ώρα για να απορροφήσει το σιρόπι.

Αφαιρούμε τα μυρωδικά και σερβίρουμε, με παγωτό βανίλια, στικ κανέλας, δυόσμο και λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ