Πόσο επικίνδυνα για την υγεία μας είναι τα κοτόπουλα; Έχουν αρσενικό! 7χρονη έρευνα σε 5000 δείγματα

Μπορεί να το θεωρούμε το πιο υγιεινό κρέας, ωστόσο, είναι πιθανό να κρύβει μεγάλους κινδύνους για την υγεία μας...

Το αρσενικό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα στοιχεία, τα οποία καταναλώνουμε χωρίς καν να το γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με μελέτη, που διήρκεσε 7 χρόνια και στην οποία εξετάστηκαν μεταξύ άλλων 5.000 δείγματα από κοτόπουλα, διαπιστώθηκε πως τα κοτόπουλα περιέχουν 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες αρσενικού σε σύγκριση με άλλα ζώα και πουλερικά.

Το αρσενικό είναι εγκεκριμένο προσθετικό στη διατροφή των κοτόπουλων σε πολλές χώρες καθώς χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των εντερικών παρασίτων.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις διεθνής οδηγίες επιβάλλεται να περάσουν 5 μέρες από τη χορήγηση του αρσενικού μέχρι το σφάξιμο του κοτόπουλου. Και ο λόγος είναι για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε το στοιχείο αυτό να αποβληθεί από τον οργανισμό του κοτόπουλου.

Σε χαμηλές ποσότητες η ύπαρξη αρσενικού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ακίνδυνη, όμως όταν οι συγκεντρώσεις αυτές αυξάνονται μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει επ’ αυτού έχουν διαπιστώσει ότι η χρόνια έκθεση των ανθρώπων στο αρσενικό, της τάξης των 10 - 40 μικρογραμμαρίων κατά κιλό ημερησίως, συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, του αναπνευστικού συστήματος και της ουροδόχου κύστεως.

Ωστόσο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, για τους ενήλικες που καταναλώνουν μικρές ποσότητες κοτόπουλου, η ποσότητα αρσενικού που λαμβάνουν είναι μεταξύ 3,52-5,24 μικρογραμμάριων ημερησίως. Δηλαδή όταν το άτομο ζυγίζει 60 κιλά και τρώει 60 γραμμάρια ημερησίως κοτόπουλου, λαμβάνει αυτή την ποσότητα η οποία είναι μέσα στα αποδεκτά όρια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το αποδεκτό όριο ημερήσιας πρόσληψης αρσενικού είναι 2 μικρογραμμάρια ανά κιλό ημερησίως.

Όμως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα που τρώνε μεγάλες ποσότητες κοτόπουλου, μπορεί να λαμβάνουν 10 φορές υψηλότερη ποσότητα αρσενικού από αυτήν που θεωρείται ασφαλής. Να σημειωθεί ότι στις ομάδες αυτές εκτός από τους ενήλικες συμπεριλαμβάνονται και παιδιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ