12 special συμβουλές για να ζούμε καλύτερα κάθε μέρα & να χάνουμε βάρος

Το να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά κιλά και να φροντίζουμε να κινούμαστε ή να κάνουμε κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση είναι ένας ιδανικός τρόπος ζωής που καλό είναι να γίνει συνήθεια σε όλους μας.

Το να ξεφεύγουμε που και που και να τρώμε το γλυκό μας ή κάποιο φαγητό με παραπάνω λιπαρά (μιλώντας πάντα για τα κορεσμένα και τα τρανς) είναι κάτι επίσης φυσιολογικό αλλά καλό είναι να γίνεται με μέτρο και να μην φτάνουμε στα όρια του να αυξάνουμε συνεχώς το βάρος μας.

O αγαπημένος μας σεφ Άκης Πετρετζίκης μας παρουσιάζει 12 βήματα, βασισμένα στις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, που κάνοντας τα συνήθεια, θα δούμε πολύ μεγάλες διαφορές στη καθημερινότητα σας και στην υγείας σας.

1. Ακολουθείστε τον κανόνα των 5:2 λαχανικών και φρούτων

Προσθέστε στη διατροφή σας τουλάχιστον 5 λαχανικά και 2 φρούτα ημερησίως. Με αυτή την αναλογία θα καταφέρετε να πάρετε όλες τις βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σε  καθημερινή βάση για να λειτουργεί σωστά.

2. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής αλέσεως…

Φέρνουν κορεσμό και περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν την καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου.

3. Πιείτε αρκετό νερό!

Το νερό είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας, μιας και ο οργανισμός χρειάζεται να ενυδατώνεται σωστά καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν είστε γυναίκα φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 2L (8 ποτήρια) νερό ημερησίως και αν είστε άντρας 2.5 L (10 ποτήρια), αντίστοιχα. Αυτό βέβαια αυξομειώνεται ανάλογα με το πόση άσκηση κάνετε, καθώς και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

4. Κάντε μικρά συχνά γεύματα!

Φροντίστε να κάνετε συχνά γεύματα ανά δύο με τρεις ώρες και να μην αφήνετε τον οργανισμό σας να πεινάσει! 

5. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές.

Μάθετε να μαγειρεύετε και να φτιάχνετε το φαγητό από το 0! Αυτό σημαίνει ότι θα ξέρετε τι ακριβώς περιέχει, πως έχει μαγειρευτεί, καθώς σας δίνει την δυνατότητα να βάλετε τη σωστή ποσότητα στο πιάτο σας. Αποφεύγετε να αγοράζετε έτοιμα γεύματα ή να παραγγέλνετε πολύ συχνά απ’ έξω!

6. Μάθετε να τρώτε πρωινό!

Το γεύμα που φαίνεται να έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό και να βοηθάει στη μείωση της παχυσαρκίας και στη διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους είναι το πρωινό. Για αυτό φροντίστε πάντα να τρώτε και να μην το παραλείπετε! Από που θα γεμίσετε ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας έτσι κι αλλιώς;

7. Μάθετε να μασάτε την τροφή σας πολλές φορές και να τρώτε αργά!

Το να τρώμε το φαγητό μας αργά και να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτό θα βοηθήσει την διαδικασία της πέψης… καθώς θα μας δώσει την δυνατότητα να σταματήσουμε να τρώμε την στιγμή που νιώσουμε χορτάτοι.

8. Βάλτε τη γυμναστική στην καθημερινότητα σας.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συνιστά τουλάχιστον μισή ώρα άσκησης μέτριας έως έντονης έντασης την ημέρα 5 φορές την εβδομάδα για έναν ενήλικα. Φροντίστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά έντονο περπάτημα, κολύμπι, χορό, ποδήλατο ή ελλειπτικό.

9. Ελαττώστε την κατανάλωση ζάχαρης.

Το να τρώμε γλυκά κάποιες φορές την εβδομάδα δεν είναι κάτι που αυτόματα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η υπερκατανάλωση όμως μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Ένας ενήλικας που καταναλώνει 2000 kcal ημερησίως, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 50 γρ. (12 κ.γ. σακχάρων) την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας.

10. Περιορίστε την κατανάλωση σε αλάτι.

Φροντίστε να μην ξεπερνάτε τα 5 γρ. ημερησίως. Όπως αναφέρει το akispetretzikis.com, η υπερβολική χρήση αλατιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

11. Να κοιμάστε 7 με 8 ώρες ημερησίως.

Και ο ύπνος είναι κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το να κοιμόμαστε αρκετές ώρες και να δίνουμε στον οργανισμό μας την δυνατότητα να ξεκουράζεται σωστά και να ‘’φορτίζει’’ τις μπαταρίες του, είναι απαραίτητο για να λειτουργεί ο οργανισμός σωστά και αποτελεσματικά.

12. Μειώστε το άγχος… η καλή ψυχολογία είναι απαραίτητη!

Φροντίστε να κάνετε πράγματα που σας γεμίζουν ενώ περνάτε καλά με τους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας. Είναι και αυτό κομμάτι μιας καλής υγείας και ισορροπίας που θα βοηθήσει στο να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε προκύπτει στην καθημερινότητα... όσο γίνεται καλύτερα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ