Τουρκία: "Βόμβα" από τον Ερντογάν - Προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου!

H ανακοίνωση ήρθε μετά την συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον κυβερνητικό του εταίρο, προανήγγειλε πρόωρες εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία την 24η Ιουνίου του 2018.

Ο Μπαχτσελί, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος ζήτησε χθες την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, για τις 26 Αυγούστου φέτος. Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του. Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών.

Ο Ερντογάν πάντως χθες απέρριψε εμμέσως την πρόταση του Μπαχτσελί, καθώς η 26η Αυγούστου είναι η επέτειος της μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, δηλαδή της νίκης των Σελτζούκων Τούρκων του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν επί του βυζαντινού στρατού.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.