Ποια καλλιτέχνης θα χτυπηθεί από 1 εκατομμύριο βολτ φλερτάροντας με τον θάνατο - Πόσο επικίνδυνο είναι (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Η εκκεντρική καλλιτέχνης ποντάρει για άλλη μια φορά στην πρόκληση, επιθυμώντας να μετατρέψει τον εαυτό της σε ζωντανό έργο τέχνης

Ένα πρότζεκτ που φλερτάρει έντονα με την ιδέα του θανάτου και αναμένεται να σοκάρει τους θεατές που θα το παρακολουθήσουν, ετοιμάζει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Σε αυτό, η δημοφιλής καλλιτέχνης θα εκθέσει τον εαυτό της σε ένα εκατομμύριο βολτ που θα επιτρέψει να διαπεράσουν το σώμα της, με απώτερο στόχο να σβήσει ένα κερί με ηλεκτρισμό από τις άκρες των δακτύλων της.

Περισσότερο σαν επιστημονικό πείραμα, παρά σαν έργο τέχνης, φαίνεται να είναι το νέο φιλόδοξο πρότζεκτ της 71χρονης καλλιτέχνιδας από τη Σερβία, για τις ανάγκες του οποίου η εταιρεία Factum Arte είναι ήδη στη διαδικασία δημιουργίας ενός ειδικού μηχανήματος επεξεργασίας του ηλεκτρισμού, το οποίο στηρίζεται στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στη φωτογραφία Kirlian του 19ου αιώνα, όπου για την εκτύπωση φωτογραφιών χρησιμοποιήθηκαν βολτ.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Factum Arte, Adam Lowe, εξηγεί πως «αν διοχετευθεί σωστά το ηλεκτρικό ρεύμα που θα διέρχεται από τα ακροδάχτυλά της, θα μπορεί να σβήσει ένα κερί από απόσταση ενός μέτρου», τονίζοντας βέβαια πως το όλο εγχείρημα είναι δυνητικά επικίνδυνο και αν κάτι πάει στραβά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ολέθριο. «Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κάτι που οι άνθρωποι πραγματικά δεν καταλαβαίνουν», λέει ο Lowe.

Eυτυχώς, σύμφωνα με το elcultre.gr, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρότζεκτ έχουν αρκετό καιρό μπροστά τους για να προετοιμαστούν, καθότι η παρουσίαση προγραμματίζεται για το 2020 στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου. Μάλιστα, η Αμπράμοβιτς θα είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης στην οποία θα παραχωρηθούν οι χώροι του πολιτιστικού ιδρύματος στα 250 χρόνια ιστορίας του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αμπράμοβιτς καταπιάνεται με κάτι τόσο αμφιλεγόμενο. Το 1974, κλείστηκε σ’ ένα δωμάτιο για 6 ώρες, έχοντας μαζί της 72 αντικείμενα (μεταξύ των οποίων ένα οπλισμένο πιστόλι), επιτρέποντας στους θεατές να της κάνουν ό,τι θέλουν χρησιμοποιώντας αυτά τα αντικείμενα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ένας τολμηρός θεατές πήρε το όπλο και την σημάδεψε στο κεφάλι, ενώ άλλοι της έσκισαν τα ρούχα και την τραυμάτισαν με αγκάθια.  Αν η “τέχνη” της δεν την έχει σκοτώσει ακόμα, αυτή τη φορά φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο κοντά στον θάνατο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ