"Είστε ο μεγαλύτερος εχθρός μας" - Η δημοσκόπηση της ΠΓΔΜ για την Ελλάδα & η άρνηση της μετονομασίας από τον Ζάεφ

Μια έρευνα της Eurothink, η οποία διεξήχθη την περίοδο από 1 έως 21 Μαρτίου και αφορούσε 1.043 ερωτηθέντες έρχεται στο φως βγάζει ποικίλα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 27% των Σκοπιανών πολιτών θεωρούν μεγαλύτερο εχθρό την χώρα μας ενώ το 67% δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα για τις συμμαχίες της ΠΓΔΜ, οι ερωτηθέντες θεωρούν τη Γερμανία, την ΕΕ και την Τουρκία ως τους καλύτερους φίλους της χώρας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην έβδομη θέση, πίσω από τη Σερβία και τη Βουλγαρία. 

Το 27% των πολιτών της ΠΓΔΜ θεωρούν μεγαλύτερο εχθρό της χώρας την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει απόκλιση στις θέσεις αυτών που είναι αλβανικής ή σκοπιανής καταγωγής. Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη για την ευρωπαϊκή προοπτική και ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ελληνική απαίτηση για erga omnes ονομασία, απορρίπτει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι το όνομα της γειτονικής χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. «Δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η χρήση του ονόματος στο εσωτερικό, δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ και αναμεταδίδει η naftemporiki.gr, αναφέρθηκε στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το ονοματολογικό, καθώς και στα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

«Ανοικτά παραμένουν ακόμη θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση. Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», τόνισε χαρακτηριστικά.