Θα βρεθείτε στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών; Ποιά είναι τα πιο hot νέα στέκια;

Λονδίνο: Ολυμπιακοί ΑγώνεςΗ πόλη σε αναβρασμό Όσες φορές κι αν το επισκεφτούμε, δεν θα είναι αρκετές. Κι αυτό γιατί το Λονδίνο εξελίσσεται συνεχώς και μας προσκαλεί να το ξανα-ανακαλύψουμε. Η πόλη έχει ήδη φορέσει τα καλά της και είναι έτοιμη να τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λονδίνο: Ολυμπιακοί Αγώνες

Η πόλη σε αναβρασμό

Όσες φορές κι αν το επισκεφτούμε, δεν θα είναι αρκετές. Κι αυτό γιατί το Λονδίνο εξελίσσεται συνεχώς και μας προσκαλεί να το ξανα-ανακαλύψουμε. Η πόλη έχει ήδη φορέσει τα καλά της και είναι έτοιμη να τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η βρετανική πρωτεύουσα είναι σήμερα πιο ζωντανή πολιτιστικά από ποτέ. Ο ήχος των τελευταίων μουσικών επιτυχιών δονεί την ατμόσφαιρα έξω από τις pubs, πειραματικά και πρωτοποριακά θεατρικά έργα ανεβαίνουν στις σκηνές όπου αποθεώθηκαν τα έργα του Σαίξπηρ ενώ βραβευμένοι σεφ επαναπροσδιορίζουν την μάλλον μονότονη βρετανική κουζίνα που σέρβιραν για γενιές οι Βρετανίδες μανάδες. Στη γαστρονομία, την μόδα, τον κινηματογράφο και τη μουσική, το Λονδίνο βρίσκεται και πάλι μπροστά, όπως ακριβώς μας εξέπληξε την δεκαετία του '60. Μην ανησυχείτε όμως. Το παραδοσιακό Λονδίνο δεν απειλείται, μόνο εμπλουτίζεται. Η ιεροτελεστία του απογευματινού τσαγιού ανεβαίνει ένα σκαλί πιο πάνω και σερβίρεται σε προσεγμένες αίθουσες συνοδεία σολομού και χειροποίητων κέικ. Η Βρετανική Φρουρά ακόμα στέκεται μπροστά στο Μπάκιγχαμ και μετατρέπεται σε αξιοθέατο κάθε πρωί την στιγμή της αλλαγής. Το Λονδίνο είναι η πόλη των αντιθέσεων: από τη μία, αποτελεί ολοφάνερα βασιλική πόλη γεμάτη παλάτια, κήπους και εμβλήματα και από την άλλη είναι η πατρίδα της δεύτερης παλαιότερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στον κόσμο. Θα ξεχαστούμε ψωνίζοντας σε εμπορικά κέντρα, θα χαζέψουμε στους πάγκους των υπαίθριων αγορών, θα  μπούμε αυθόρμητα σε μια εκκλησία για να ακούσουμε απογευματινό κονσέρτο, θα ακολουθήσουμε τους Λονδρέζους στην κοντινότερη παμπ για ένα pint παγωμένης μπίρας, θα ανεβούμε τα σκαλιά μιας άγνωστης στους περισσότερους γκαλερί  και θα περπατήσουμε στα καταπράσινα πάρκα με τις λίμνες, στο πολύβουο Soho, το πολυσυλλεκτικό Camden, τις upscale γειτονιές Chelsea και Mayfair ή το γεμάτο αξιοθέατα South Bank.


Φαγητό

Mazi Restaurant


















Ολοκαίνουριο, ελληνικό με μενού σχεδιασμένο από τους γνωστούς σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο και Γιώργο Βενιέρη. Αν σε αυτά προσθέσετε και το ότι βρίσκεται σε πανέμορφο κήπο στο Notting Hill, τότε θα καταλάβετε ότι πρόκειται για το νέο talk of the town με άρωμα Ελλάδας. Οι πρώτες ύλες έρχονται από την Ελλάδα και δημιουργούν ένα άκρως ελληνικό μενού στο οποιο θα βρείτε από μυρωδάτα κεφτεδάκια και γεμιστά, μέχρι γαρίδες σαγανάκι και χταπόδι στιφάδο. Εννοείται πως η άψογη λίστα κρασιών αποτελείται αποκλειστικά από ελληνικές ετικέτες (12-14 Hillgate Street, Notting Hill, τηλ.: 0044 20 7229 3794, www.mazi.co.uk, από €25 το άτομο).


Shrimpy's














Λατινοαμερικάνικη ατμόσφαιρα και εξαιρετικά θαλασσινά είναι το δυνατό χαρτί του ολοκαίνουριου μπιστρό στο κανάλι Regents, σε ένα πρώην εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο του βόρειου Λονδίνου. Ολόλευκα, λινά τραπεζομάντιλα και κρυστάλλινα ποτήρια συνθέτουν την art de la table ενώ στο μενού κυριαρχούν πιάτα όπως το διάσημο burger με καβούρι και αβοκάντο και το χταποδάκι με πατάτες και πάπρικα (The Kings Cross Filling Station, Good Way, τηλ.: 0044 20 8880 6111, www.shrimpys.co.uk, από €22 το άτομο).

Dock Kitchen


















Σε μια αποθήκη του 19ου αιώνα, την οποία έχει επιμεληθεί ο σχεδιαστής Τομ Ντίξον, με υποδειγματικό industrial design, σερβίρονται αυθεντικές ιταλικές γεύσεις από τα χέρια του νεαρού σεφ Στίβι Παρλ. Ο δροσερός του κήπος είναι υπέροχος αυτή την εποχή (344-342 Landbroke Grove, Kensal Road, τηλ.: 0044 20 8962 1610, www.dockkitchen.co.uk, από €20 το άτομο).

Tapas Brindisa















Τα καλύτερα ισπανικά tapas στην καρδιά του Λονδίνου, στο Soho. Ο chef José Pizarro ετοιμάζει χτένια με σκόρδο, τσίλι και τραγανό jamón serrano, τα οποία συνοδεύουμε με κόκκινο Escobera Jumilla του 2002 (Broadwick Street 46, τηλ.: 0044 20 75341690, www.brindisa.com, από €16 το άτομο).

The Mall Tavern
















Στο στέκι των ντόπιων με το ξύλινο ντεκόρ γευόμαστε πιάτα που θυμίζουν Ελλάδα: σαλάτα με ψητά λαχανικά, κατσικίσιο τυρί και μπαλσάμικο, τηγανητά καλαμαράκια και ζουμερό cheeseburger με χρυσαφένιες πατάτες. Συνοδεύουμε με ένα ποτήρι λευκό Terri Forti Sangiovese με νότες βανίλιας έναντι € 4. Hot spot αυτή την εποχή ο μυστικός του κήπος με τα μαρμάρινα τραπέζια (Palace Gardens Terrace 71-73, τηλ.: 0044 20 77273805, www.themalltavern.com, από €15 το άτομο).   

Il Baretto














Χρειάστηκε να ψάξουμε αρκετά για να εντοπίσουμε το wine bar-εστιατόριο -γνωστό παλιότερα ως Giusto– κρυμμένο στο υπόγειο ενός βενετσιάνικου μπαρ. Λευκοί τοίχοι, πάτωμα στρωμένο με τερακότα και ένας ξυλόφουρνος αποτελούν το ντεκόρ του. Εξαιρετική η πίτσα με ψητή μελιτζάνα, παρμεζάνα και σάλτσα ντομάτας αλλά και το σπιτικό τιραμισού παρέα με ένα ποτήρι Amaro, το χωνευτικό λικέρ με βότανα (Blandford Street 43, τηλ.: 0044 20 74867340, www.ilbaretto.co.uk, από € 20 το άτομο).

Ceviche Bar
 











Πίσω από το το πρώτο ceviche (πιάτο με μαριναρισμένα ωμά ψάρια με πιπεριές τσίλι)  bar του Λονδίνου βρίσκεται ο βρετανο-περουβιανός Martin Morales που δημιούργησε έναν πολύχρωμο χώρο με χαλαρή ατμόσφαιρα, ξύλινα τραπέζια και καρέκλες. Στο μενού κυριαρχούν χαρακτηριστικά πιάτα του Περού όπως το Don Ceviche με λαβράκι ή πατατοκροκέτες γεμιστές με φρέσκια καβουρόψιχα ή γαρίδες. Απαραίτητο συνοδευτικό τα κοκτέιλ όπως το Duncan Nicol’s Pisco Punch βασισμένο σε φρούτα και βότανα από τις Άνδεις και τον Αμαζόνιο (17 Frith Street, Soho, τηλ.: 0044 20 7292 2040, www.cevicheuk.com, από €17 το άτομο).

Πηγή: www.arttravel.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ