Βήμα-βήμα οι ετοιμασίες της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Άκη Πετρετζίκη

Ο Άκης Πετρετζίκης μας παρουσιάζει βήμα βήμα όσα πρέπει να κάνουμε την Μεγάλη Εβδομάδα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το Πάσχα δεν είναι τόσο λαμπερό όσο τα Χριστούγεννα… Ναι, μπορεί να μην έχει λαμπάκια, πολύχρωμες μπάλες και χρυσά αστέρια…

Έχει, όμως, χρώματα τα οποία δανείζεται από τη φύση. Αρώματα από τις παραδοσιακές συνταγές. Στιγμές γεμάτες γλύκα από τα σπιτικά αφράτα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια.

Έχει υπέροχα ήθη κι έθιμα. Μικρές, απλές, καθημερινές (πασχαλινές) συνήθειες που ταξιδεύουν στο χρόνο και καταφέρνουν ν’ αγγίζουν την κάθε γενιά.

Ο Άκης Πετρετζίκης, μέσα από το akispetretzikis.com, μας βοηθά να αναβιώσουμε αυτές τις στιγμές και να τις φέρουμε στο σήμερα!

Μεγάλη Δευτέρα

Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της εβδομάδας των Παθών. Εκτός από αυτό, όμως, σηματοδοτεί και την έναρξη των προετοιμασιών για τον εορτασμό του Πάσχα. Τα παλιά τα χρόνια, οι νοικοκυρές αφιέρωναν αυτή τη μέρα για το καθάρισμα και την τακτοποίηση του σπιτιού. Οι νοικοκύρηδες ασβέστωναν τους τοίχους και γέμιζαν τις αυλές με ολάνθιστα λουλούδια τα οποία φύτευαν σε κόκκινες γλαστρούλες – το κατεξοχήν πασχαλιάτικο χρώμα! Ακολουθήστε κι εσείς την παράδοση και αφιερώστε την ημέρα αυτή στην καθαριότητα και τον στολισμό του σπιτιού σας. Επιστρατεύστε παπάκια, κουνελάκια, κοτοπουλάκια και στολίστε με αυτά τα τραπεζάκια του σαλονιού. Προσθέστε φρέσκα λουλούδια στα βάζα και στις γλάστρες του μπαλκονιού σας.

Μεγάλη Τρίτη

Οι παλιές νοικοκυρές, ολοκλήρωναν την καθαριότητα του σπιτιού την Μεγάλη Τρίτη, ενώ σε κάποιες περιοχές διάλεγαν αυτή τη μέρα για να ζυμώσουν και να φουρνίσουν τα πασχαλινά τσουρέκια. Αυτό ακριβώς θα κάνετε κι εσείς! Όσο για τις συνταγές; O Άκης έχει τις καλύτερες – τόσο για το τσουρέκι σας, όσο και για τα κουλουράκια! Βρείτε εδώ το απίθανο Πολίτικο Τσουρέκι, κι εδώ τα πιο νόστιμα Πασχαλινά Κουλουράκια!

Πολίτικο τσουρέκι

Πασχαλινά κουλουράκια

Μεγάλη Τετάρτη

Η Μεγάλη Τετάρτη, τα παλιά τα χρόνια, ήταν αφιερωμένη στο Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου. Οι νοικοκυρές που πήγαιναν στην εκκλησία, πολλές φορές κρατούσαν μαζί τους μια λεκανίτσα γεμάτη αλεύρι. Εκεί, τοποθετούσαν τρία κεράκια τα οποία έκαιγαν κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούσαν το αλεύρι αυτό για να παρασκευάσουν τα πασχαλιάτικα κουλουράκια, τα οποία τότε τα έπλαθαν τη Μεγάλη Πέμπτη, δηλαδή μία μέρα μετά. Εσείς, μπορείτε αν θέλετε, να δοκιμάσετε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά αυτά τα παιχνιδιάρικα Πασχαλινά cupcakes. Τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ! Μάλιστα, αν τα τυλίξετε με ένα διάφανο σελοφάν και τους βάλετε μια κορδελίτσα, μπορούν να αποτελέσουν ένα υπέροχο δωράκι για τη νονά, τον νονό, τον παππού και τη γιαγιά!    

Πασχαλινά cupcakes

Μεγάλη Πέμπτη

Ανέκαθεν, το πρωινό της Μεγάλης Πέμπτης ήταν αφιερωμένο στη βαφή των κόκκινων αυγών, ενώ πολλές νοικοκυρές συνήθιζαν τη μέρα εκείνη, εκτός από τα αβγά, να ετοιμάζουν και τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια τους. Σήμερα, πού να προλάβετε να τα κάνετε όλα αυτά μαζί σε μία μόνο ημέρα; Ειδικά αν είστε εργαζόμενες γυναίκες ή μαμάδες... Μπορείτε, λοιπόν, την παρασκευή των πασχαλινών συνταγών να τη μοιράσετε μέσα σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Τη Μεγάλη Πέμπτη, πάντως, αφιερώστε τη στο βάψιμο των αυγών! Οι τρόποι; Πολλοί… Εδώ, θα βρείτε αρκετούς πρωτότυπους τρόπους για να βάψετε ή να… διακοσμήσετε τα πασχαλινά αυγά σας!

Πασχαλινά αυγά με κουρκουμά

Μεγάλη Παρασκευή

Η ημέρα αυτή χαρακτηρίζεται από το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου. Τότε και τώρα. Τα παλιά τα χρόνια, οι μητέρες πήγαιναν στην εκκλησία μαζί με τις κόρες τους οι οποίες έπλεκαν γιρλάντες για τον στολισμό του Επιταφίου, στην περιφορά του οποίου συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι κρατώντας σκουρόχρωμα κεράκια και φαναράκια. Σήμερα, γίνεται το ίδιο, απλά συνήθως μετά την περιφορά οι παρέες καταλήγουν σε κάποιο μεζεδοπωλείο ή στο σπίτι για μια γαριδομακαρονάδα ή ένα άλλο νηστίσιμο φαγητό. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που ακολουθούν πιστά την παράδοση και υπομένουν την πιο αυστηρή μορφή νηστείας την Μεγάλη Παρασκευή. Εάν ανήκετε στους πρώτους και θέλετε να μαγειρέψετε την πιο νόστιμη Γαριδομακαρονάδα για την οικογένειά σας, θα βρείτε τη συνταγή εδώ!

Γαριδομακαρονάδα

Μεγάλο Σάββατο

Όπως η Μεγάλη Παρασκευή, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο θεωρούταν ημέρα αυστηρής νηστείας. Οι νοικοκυρές αφιέρωναν το πρωινό τους για τις τελευταίες ετοιμασίες του σπιτιού και για την παρασκευή της παραδοσιακής Μαγειρίτσας. Σας έχω μια υπέροχη συνταγή εδώ ενώ, αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στην Μαγειρίτσα κοτόπουλο που θα βρείτε εδώ.

Μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα κοτόπουλο

Κυριακή του Πάσχα

Τότε, όπως και σήμερα, η Κυριακή του Πάσχα παραμένει μια μέρα αφιερωμένη στην οικογένεια η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές ευχές, τραγούδια, χορό και πολύ… φαγητό! Αν θέλετε, μπορείτε να συμπεριλάβετε στο τραπέζι σας ένα πεντανόστιμο Κοκορέτσι στον φούρνο, αυτό εδώ το Καραμελωμένο μπούτι αρνιού, ή ένα Ανοιξιάτικο γεμιστό αρνίσιο μπούτι που θα λατρέψουν όσοι αγαπούν το κρέας. Όσο για τους χορτοφάγους; Έχουν κι αυτοί αμέτρητες επιλογές! Μπορείτε να τις βρείτε όλες εδώ και να κινηθείτε αναλόγως!  

Κοκορέτσι στον φούρνο

Καραμελωμένο μπούτι αρνιού

Ανοιξιάτικο γεμιστό αρνίσιο μπούτι

Εύχομαι σε όλους μία υπέροχη Μεγάλη Εβδομάδα και μια αξέχαστη Κυριακή του Πάσχα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ