Χρήστος Ζαμπούνης: Το νέο του βιβλίο έχει τίτλο «Τάβλι: Τύχη; Τέχνη;». Ποια ήταν η έμπνευση;

Πως εμπνεύστηκε ο συγγραφέας το νέο του βιβλίο «Τάβλι: Τύχη; Τέχνη;».

Το νέο βιβλίο του Χρήστου Ζαμπούνη «Τάβλι: Τύχη; Τέχνη;» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φερενίκη.

Ο ίδιος αποκαλύπτει στον πρόλογο του βιβλίου του πως προκλήθηκε η έμπνευσή του.

«Η ιδέα να γράψω το παρόν πόνημα μου ήλθε όταν άκουσα τον παρακάτω διάλογο  στο  Γιαλικαβάκ της Τουρκίας:

‹‹Διάβασε κανένα βιβλίο να μάθεις››, λέει ο ένας παίκτης στον άλλον. Και ο δεύτερος απαντά: <<Θα το διαβάσω, όταν τελειώσω να γράφω το δικό μου>>.

Απώτερος σκοπός είναι κατ΄αρχάς να μάθω γράφοντας ότι δεν μπόρεσα να διδαχθώ παίζοντας και εν συνεχεία, να τα μοιρασθώ με όσους αναγνώστες έχουν μια πνευματική προσέγγιση στο παιχνίδι».

Το τάβλι είναι το παιχνίδι που απεικονίζει πιστότερα την ίδια τη ζωή.

Σκεφτείτε το λίγο.

Είναι προφανές ότι η τύχη παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών της ζωής ενός ανθρώπου. Με άλλες προδιαγραφές ξεκινάει την πορεία του ο γόνος ενός φεουδάρχη ή ενός εφοπλιστή, με άλλες εκείνος ενός χειρωνάκτη της Υποσαχάριας Αφρικής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Πέραν της τύχης όμως, υπάρχει και η ικανότητα. Η έμφυτη ευφυΐα, η ευρηματικότητα, η ευθυκρισία, η καλλιέργεια, η μόρφωση, η σκληρή δουλειά: Όλα τα όπλα που οδήγησαν τον Homo Sapiens από τις σαβάνες της Αφρικής στη Θάλασσα της Ηρεμίας στη Σελήνη, και που πιθανότατα θα τον οδηγήσουν και πολύ πιο μακριά. 

Το τάβλι δεν είναι μόνο ικανότητα και δεν είναι μόνο τύχη. Δεν πρόκειται για σκάκι, όπου ο πιο διαβασμένος και πιθανώς, ο πλέον ευφάνταστος, έχει καταλυτικό πλεονέκτημα. Από την άλλη όμως, δεν είναι «γκρινιάρης», «μονόπολη» ή μπαρμπούτι, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν κάποιοι στενόμυαλοι. Στην πραγματικότητα, είναι ένα μαθηματικό παιχνίδι στρατηγικής, όπου όμως την τελευταία πινελιά καλείται να τη βάλει το ζάρι.

Μιχάλης Προυκάκης

Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Backgammon (EuBgF)»

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ