Ο Ερντογάν προκαλεί και πάλι- Χαιρέτησε υψώνοντας τα 4 δάχτυλά του μέσα στην Αγιά Σοφιά (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Προκλητικός και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν βρέθηκε στην Αγιά Σοφία συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, με αφορμή τα εγκαίνια της πολιτιστικής έκθεσης "Μπιενάλ Γεντίτεπε".

Αφού μίλησε για τον τουρκικό πολιτισμό που κατέστρεψαν οι δυτικοί και όσοι είχαν δυτικές απόψεις όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ, δεν έκρυψε ότι ήθελε η Αγιά Σοφιά να έχει παραμείνει τζαμί. Ενώ στο τέλος της ομιλίας του χαιρέτησε με "ραμπιά".

Και όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες πριν από την μεγαλύτερη γιορτή του Xριστιανισμού για τους Ορθόδοξους και ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου για τους Καθολικούς.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε μεταξύ άλλων ότι "εμείς ήρθαμε εδώ με δυσκολία. Στις αρχές του 19ου αιώνα είχαμε ένα έδαφος 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Λέγοντας πολύχρονη τέχνη, πολιτισμό και ιστορία από μια στενή και στείρα άποψη, η Τουρκία είναι αιχμάλωτη μιας συγκεκριμένης περιόδου και ενός μοντέλου. Δυστυχώς όμως αυτοί που έχουν νοοτροπία πιο Βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας", όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1.

"Είμαι συγκινημένος. Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος. Πόσο μάλλον μετά από τόσους αιώνες να μιλάς κάτω από αυτή την μεγαλοπρεπή ευλογημένη στέγη, είναι πολύ δύσκολο νομίζω" συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει όλοι να προσεύχονται "στη μνήμη πρώτα του πολιορκητή σουλτάνου μας, Μωάμεθ, που μας άφησε ως κληρονομιά αυτό το μνημείο και στη μνήμη όλων", φράση στο άκουσμα της οποίας οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν τις παλάμες τους, όπως στην μουσουλμανική προσευχή.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος Πρόεδρος στράφηκε κατά των Ευρωπαίων, λέγοντας "ένα μέρος των τζαμιών - ακριβώς όπως και αυτό εδώ - μετατράπηκαν σε μουσεία και δυστυχώς ένα άλλο μέρος σε αχυρώνες. Μόνο εντός των τειχών, δυστυχώς κατά την περίοδο της μονοκομματικής εξουσίας, καταστράφηκαν κάπου 300 τζαμιά".

"Ο Αλλάχ να μας ευλογεί! Εις το όνομα του θεού του Ισλάμ!" κατέληξε στην ομιλία του ο Ερντογάν, σχηματίζοντας την "ραμπία"!

Να σημειωθεί ότι τελέστηκε και μουσουλμανική προσευχή μέσα στην Αγιά Σοφία, που αποτελεί Μουσείο και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστική Κληρονομιάς της Unesco.

(ΦΩΤΟ: EPA, sabah.com.tr, Reuters)

Δείτε το βίντεο...

(Βίντεο: YouTube/M. Hüseyin Bağçeci)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ