Οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ

Κατά τη δεύτερη ημέρα των συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει μόνιμα την ΕΕ, από τους νέους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας και η προστασία ολόκληρων τομέων στις ΗΠΑ δεν είναι μια κατάλληλη θεραπεία για τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί η υπερπαραγωγή».

Οι νέοι αυτοί δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο, αποφασίστηκαν από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας εμπορικής διαμάχης με την Κίνα.

Στη δήλωση αναφέρεται ακόμη: «Οι ηγέτες της ΕΕ σημειώνουν πως τα φορτία χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εξαιρεθεί προσωρινά από τα μέτρα αυτά, και καλούν αυτή η εξαίρεση να γίνει μόνιμη». 

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτισε νωρίτερα την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει προσωρινά την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τα κράτη της ΕΕ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ας καλωσορίσουμε αυτή την απόφαση, η οποία σηματοδοτεί μια πρόοδο, ας συνεχίσουμε να μιλάμε», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών στον ραδιοσταθμό France Inter.
«Αλλά ας μην τροφοδοτούμε τη φαντασίωση ότι θα ανοίξουμε ξανά από εδώ μια παγκόσμια επαναδιαπραγμάτευση όπως αυτή της διατλαντικής συνθήκης»
, πρόσθεσε. 

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης σήμερα ότι είναι καλή είδηση το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε γνώμη για την επιβολή εμπορικών δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ