Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα εκτρέφοντας πρόβατα; Το Wikifarmer & το eirinika σας απαντούν

Aρθρο της νέας αποκλειστικής συνεργασίας του eirinika με την πρώτη ηλεκτρονική Αγροτική Βιβλιοθήκη Wikifarmer.

Φυσικά, η εκτροφή προβάτων μπορεί να είναι επικερδής, αλλά όταν γίνεται σε μεσαία προς μεγάλη κλίμακα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν και κερδίζουν ένα σημαντικό εισόδημα από την εκτροφή προβάτων. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες, τα πρώτα 1-2 χρόνια συμμετοχής είναι εισαγωγικά και καλό είναι να μην αναμένετε εισόδημα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την εκτροφή 3-4 θηλυκών προβάτων για γάλα και να τα ζευγαρώνετε περιστασιακά με αρσενικά από κάποιο άλλο κοπάδι. Μετά από μερικά χρόνια, θα έχετε επεκτείνει φυσικά το ζωικό σας κεφάλαιο και θα έχετε συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία στη διαχείριση όλων των ειδών προβάτων, θα γνωρίζετε πώς να ελέγχετε όλα τα είδη των δαπανών και πώς να βρίσκετε αγορές για να πουλήσετε με κάποιο κέρδος τα προϊόντα σας (κρέας, γάλα ή μαλλί).

Ο ελάχιστος αριθμός προβάτων από τα οποία μπορείτε να κερδίζετε καλό εισόδημα και να ζείτε αποκλειστικά από εκτροφή προβάτων εξαρτάται από πολλές παραμέτρους (τιμές αγοράς του κρέατος, γάλακτος και μαλλιού της χώρας σας, τοπικές ρυθμίσεις, τιμές ζωοτροφών, τοπικές ασθένειες και επιδημίες που απαιτούν υψηλό κόστος κτηνιάτρου κλπ. .). Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες σχεδόν τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες, χρειάζεστε οικονομίες κλίμακας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ζήσετε από την εκτροφή προβάτων έχοντας μόλις 10-15 πρόβατα, επειδή το σταθερό λειτουργικό κόστος πιθανότατα θα ξεπεράσει οποιεσδήποτε πωλήσεις.

Υπάρχουν κάποιοι κτηνοτρόφοι που ισχυρίζονται ότι ζουν αποκλειστικά από την εκτροφή 60-80 προβάτων, αλλά αυτοί οι κτηνοτρόφοι ζουν συνήθως κοντά σε δάση με πλούσια και ποικίλη βλάστηση και εκτρέφουν τα πρόβατά τους με βοσκή. Έτσι, δεν πληρώνουν για τις ζωοτροφές τις περισσότερες φορές ή πληρώνουν ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό για κάποια συμπληρώματα διατροφής ή σπόρους δημητριακών κατά τη διάρκεια του παγετού του χειμώνα.

(Photo: Rokopix / Shutterstock.com)

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα πιο σημαντικά κόστη είναι η αγορά και η φιλοξενία των προβάτων, οι ζωοτροφές, ο εξοπλισμός αρμέγματος και τα φάρμακα/ εμβόλια. Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσετε την υλικοτεχνική υποδομή αρμέγματος και την υποδομή για τη σφαγή και την επεξεργασία του κρέατος, καθώς και την αποθήκευση / επεξεργασία του γάλακτος των προβάτων γαλακτοπαραγωγής. Σε πολλές χώρες, υπάρχουν πολύ αυστηροί κανονισμοί, οπότε η πλειοψηφία των αγροτών προβάτων αναθέτουν τις ενέργειες αυτές σε εξωτερικούς συνεργάτες / εταιρίες.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε αυτό το άρθρο προσθέτοντας ένα σχόλιο της κερδοφορίας, του μεγέθους του κοπαδιού και των τεχνικών διαχείρισης των προβάτων.

1.) Πώς να μεγαλώσετε πρόβατα

2.) Πώς και πού να στεγάσετε τα πρόβατα

3.) Επιλέγοντας Πρόβατα για γάλα ή για κρέας

4.) Πώς να ταΐσετε τα πρόβατα – Τι τρώνε τα πρόβατα

5.) Πότε και πώς να αρμέξετε τα πρόβατα

6.) Φροντίδα προβάτων, υγιεινή, ασθένειες και συμπτώματα

7.) Παραγωγή κοπριάς και διαχείριση αποβλήτων των προβάτων

8.) Μπορεί να είναι επικερδής η εκτροφή προβάτων;

9.) Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με Πρόβατα

(Photo: critterbiz / Shutterstock.com)

Έχετε εμπειρία στην εκτροφή προβάτων; Μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία, τις μεθόδους και τις πρακτικές σας στα παρακάτω σχόλια. Όλο το περιεχόμενο που προσθέτετε θα αναθεωρηθεί σύντομα από τους Γεωπόνους μας. Μόλις εγκριθεί, θα προστεθεί στο Wikifarmer.com και θα επηρεάσει θετικά χιλιάδες νέους αλλά και έμπειρους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλο τον κόσμο.

To WikiFarmer & eirinika παρουσιάζουν: Αχλαδιά σε γλάστρα- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

To WikiFarmer & eirinika παρουσιάζουν: Καλλιεργήστε το μυρωδάτο θυμάρι στην αυλή - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

*Το eirinika στην κατηγορία TOP WOMAN/ Κήπος-Αγρός θα αναδημοσιεύει αποκλειστικά θέματα για τις γυναίκες και όχι μόνο που ενδιαφέρονται για να φροντίζουν τον κήπο, τη βεράντα τους ή να γίνουν μικρές αγρότισσες για να έχουν ένα καλό εισόδημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ