Χάρισον Φόρντ: Πολύ σκληρός για να πεθάνει από πτώση αεροπλάνου & πολύ πλούσιος- Ο πλουσιότερος άνδρας του Χόλιγουντ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ανατρεπτικός και άκρως γοητευτικός Harrison Ford έχει μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες και είναι ένας από τους πλουσιότερους ηθοποιούς του Hollywood!

Ο ίδιος έχει δηλώσει "Ξέρω ελάχιστα πράγματα για τον 'κλασικό' κινηματογράφο... δεν έχω δει την «Casablanca», oύτε καν το «The Maltese Falcon»".

Ο πατέρας του ήταν Ιρλανδός καθολικός ιερέας και η μητέρα του Ρωσοεβραία νοικοκυρά, η οποία ασχολούνταν με το μεγάλωμα των παιδιών.

Ο λόγος για τον Harrison Ford, ο οποίος είναι ο πιο πλούσιος άντρας ηθοποιός στο Hollywood, αφού τα κέρδη που έχουν αποκομίσει συνολικά οι ταινίες του παγκοσμίως ξεπερνούν τα 5,5 δισ. δολάρια.

Ο νεαρός Harrison ήταν πολύ χαμηλών τόνων και στο σχολειό τα αλλά παιδιά συχνά τον κορόιδευαν, τον πείραζαν και τον χτυπούσαν χωρίς αυτός να αντιδρά.

(Photo: Pinterest)

Το 1960, ο Ford σπούδασε κάτι που μισούσε: φιλολογία.

Εκεί τον 'χτύπησε' κατάθλιψη βαριάς μορφής...

O Harrison κοιμόνταν υπερβολικά (μέχρι και τρεις μέρες συνεχόμενα) και παρουσίαζε ατονία. Η κατάθλιψη κράτησε περίπου τρία χρόνια και όπως ήταν φυσικό του στοίχισε το πτυχίο του, αφού αποβλήθηκε δια παντός τρεις μέρες πριν από την αποφοίτησή του. Από τότε έχουν περάσει πολλές δεκαετίες που βοήθησαν το όνομα του να γίνει χρυσοφόρο στα box offices.

(Photo: Hulton Archive/Getty Images)

Ας αρχίσουμε, όμως, από την αρχή...

​ Γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1942 στο Σικάγο, Ιλλινόις από τους Ντόροθι και Κρίστοφερ Φορντ...

Ο παππούς και η γιαγιά του είναι ιρλανδικής και γερμανικής καταγωγής αντίστοιχα.

Το 1964, ο Φορντ ταξίδεψε στο Λος Άντζελες για να υποβάλει αίτηση για μια θέση εργασίας στο ραδιόφωνο.

Δεν πήρε τη δουλειά αλλά παρέμεινε στην Καλιφόρνια και τελικά υπέγραψε συμβόλαιο με το πρόγραμμα νέων ταλέντων της Columbia Pictures, παίζοντας μικρούς ρόλους σε ταινίες.

Μία από τις πρώτες του εμφανίσεις ήταν στην ταινία Όλες Οι Γυναίκες Αγαπούν Τον Κλέφτη (Dead Heat on a Merry-Go-Round, 1966). Το 1967 εμφανίστηκε στην ταινία Δοκίμασε και με τη Γυναίκα μου (Luv), όπου μπορεί ο ρόλος του να είχε ατάκες αλλά ακόμα το όνομά του δεν έμπαινε στους τίτλους.

Τελικά, το κατάφερε με την ταινία Ήρθε η Ώρα να Πεθάνεις (A Time for Killing, 1967). Αργότερα ο Φορντ εργάστηκε για τη Universal Pictures, παίζοντας δευτερεύοντες ρόλους σε πολλές τηλεοπτικές σειρές καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70, συμπεριλαμβανομένων των Gunsmoke, Ironside, The Virginian, The F.B.I., Love, American Style και Kung Fu. Εμφανίστηκε στο γουέστερν Και οι Εφτά Ήσαν Ατρόμητοι (Journey to Shiloh, 1968) και έκανε ένα μικρό πέρασμα στην ταινία Zabriskie Point (1970) του Μικελάντζελο Αντονιόνι. Δυσαρεστημένος με τους ρόλους που του προσφέρονταν, ο Φορντ έγινε αυτοδίδακτος επαγγελματίας ξυλουργός για να συντήρήσει τη σύζυγό του και τους δύο μικρούς γιους του.

Τότε τον προσέλαβε ο Τζορτζ Λούκας για να φτιάξει γραφεία στο σπίτι του και έτσι ο Φορντ κατέληξε με ένα β' ρόλο στην ταινία Νεανικά Συνθήματα (American Graffiti, 1973). Η σχέση του Φορντ με το Λούκας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την καριέρα του. Μετά την επιτυχία του Φράνσις Φορντ Κόπολα με την ταινία Ο Νονός (The Godfather, 1972), ο σκηνοθέτης προσέλαβε τον Φορντ να επεκτείνει το γραφείο του και του έδωσε μικρούς ρόλους στις δύο επόμενες ταινίες του, Η Συνομιλία (The Conversation, 1974) και Αποκάλυψη Τώρα (Apocalypse Now, 1979). Το 1975, ο Τζορτζ Λούκας προσέλαβε το Φορντ για να διαβάζει τους ρόλους με τους ηθοποιούς που έκαναν δοκιμαστικό για την ταινία Ο Πόλεμος των Άστρων (Star Wars, 1977).

Ο Λούκας τελικά πείστηκε από την ερμηνεία του Φορντ και του έδωσε το ρόλο του Χαν Σόλο. Η ταινία έγινε από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες και μετέτρεψε τον Χάρισον Φορντ σε σούπερσταρ. Επανέλαβε το ρόλο του στις συνέχειες της ταινίας The Empire Strikes Back, 1980) και Return of the Jedi, 1983)

​Ιντιάνα Τζόουνς

Το 1981 πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεργασία των Τζορτζ Λούκας και Στίβεν Σπίλμπεργκ στην ταινία Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (Raiders of the Lost Ark). Αν και ο Σπίλμπεργκ ήθελε να δώσει από την αρχή το ρόλο στο Φορντ, ο Λούκας ήταν διστακτικός, λόγο του ότι είχε δουλέψει ξανά μαζί του στο Νεανικά Συνθήματα και στο Ο Πόλεμος των Άστρων, αλλά τελικά είπε το ναι όταν ο Τομ Σέλεκ δεν μπορούσε να δεχτεί το ρόλο.

Ο Φορντ επανέλαβε το ρόλο στο πρίκουελ Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού (Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984) και στη συνέχεια Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Η Τελευταία Σταυροφορία (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989).

Οι ταινίες Ιντιάνα Τζόουνς μετέτρεψαν τον Φορντ σε εισπρακτικό φαινόμενο. Αργότερα υποδύθηκε ξανά το ρόλο στην τηλεοπτική σειρά The Young Indiana Jones Chronicles και στην τέταρτη ταινία Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008). Μια ακόμα συνέχεια Ιντιάνα Τζόουνς 5 είναι στη διαδικασία ανάπτυξης.

Ο Φορντ έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Οι Ήρωες (Heroes, 1970), Ομάδα Κρούσεως "10" απ' το Ναβαρόνε (Force 10 from Navarone, 1978) και Οι Εραστές της Μεγάλης Νύχτας (Hanover Street, 1979). Επίσης συμπρωταγωνίστησε με τον Τζιν Γουάιλντερ στην ταινία Το Πιο Σιγανό Πιστόλι του Ουέστ (The Frisco Kid, 1979). Το 1982 πρωταγωνίστησε στην καλτ ταινία επιστημονικής φαντασίας Blade Runner. Ακολούθησαν και πιο δραματικοί ρόλοι όπως Μάρτυρας Εγκλήματος(Witness, 1985), Η Ακτή του Κουνουπιού (The Mosquito Coast, 1986) και Frantic (1988) σε σκηνοθεσία Ρόμαν Πολάνσκι. Η δεκαετία του 1990 έφερε στο Φορντ το ρόλο του Τζακ Ράιαν στις ταινίες Παιχνίδια Ολέθρου (1992) και Άμεσος Κίνδυνος (Clear and Present Danger, 1994), Ο Φυγάς (The Fugitive, 1993) μαζί με τον Τόμι Λι Τζόουνς, Ο Τρομοκράτης (The Devil's Own, 1997) μαζί με τον Μπραντ Πιτ και Air Force One (1997).

(Photo: Paramount/Getty Images)

Ακολούθησε μια περίοδος με ταινίες που απέσπασαν πολύ κακές κριτικές ενώ και η πορεία τους στο box office ήταν άκρως απογοητευική, όπως Έξι Μέρες, Επτά Νύχτες (Six Days Seven Nights, 1998), Παιχνίδια της Τύχης (Random Hearts, 1999), Υποβρύχιο Κ-19: Ο Φονιάς (K-19: The Widowmaker, 2002), Οι Μπάτσοι του Χόλιγουντ (Hollywood Homicide, 2003) και Κωδικός Προστασίας (Firewall, 2006). Εξαίρεση αποτέλεσε το Ένοχο Μυστικό (What Lies Beneath) το 2000 μαζί με τη Μισέλ Φάιφερ, με 300 εκατομμύρια εισπράξεις παγκοσμίως. Τελευταίες του ταινίες ήταν οι: Παράνομες Πράξεις (Crossing Over, 2009), Ακραία Μέτρα (Extraordinary Measures, 2010) .Πρωινό Ξύπνημα (Morning Glory, 2010), Cowboys & Aliens, το 2011, Οι Αναλώσιμοι 3 το 2014, Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει και το Μυστικό της Άνταλάιν, το 2015. Ο Φορντ έχει δύο γιους, Μπέντζαμιν και Γουίλαρντ, με την πρώτη του σύζυγο Μέρι Μαρκουάρντ, καθώς και άλλα δύο παιδιά, Μάλκολμ και Τζόρτζια, με τη δεύτερη σύζυγό του, τη σεναριογράφο Μελίσα Μάθισον. Στις 15 Ιουνίου 2010 παντρεύτηκε την ηθοποιό Καλίστα Φλόκχαρτ.

(Photo: Getty Images)

Ο Χάρισον Φορντ ντύνεται και πάλι «Ιντιάνα Τζόουνς» για την 5 ταινία

Στα 74 του, ο Χάρισον Φορντ θα ξαναφορέσει το καπέλο του Ιντιάνα Τζόουνς, για να γυρίσει, πάντα υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Στίβεν Σπίλμπεργκ, την πέμπτη ταινία της σειράς, η οποία αναμένεται ότι θα προβληθεί στους κινηματογράφους τον Ιούλιο του 2019, ανακοίνωσε σήμερα η Walt Disney Co. ​"Ο Ιντιάνα Τζόουνς είναι ένας από τους σημαντικότερους ήρωες στην ιστορία του κινηματογράφου και ανυπομονούμε να τον ξαναδούμε στη μεγάλη οθόνη το 2019", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Disney Άλαν Χορν.

Η ταινία, ο τίτλος της οποίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θα προβληθεί 11 χρόνια μετά την κυκλοφορία της τέταρτης ταινίας της σειράς, το "Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου", όπου ο Ιντιάνα Τζόουνς ξαναβρίσκει την παλιά αγαπημένη του, τη Μάριον (Κάρεν Άλεν) και ανακαλύπτει ότι έχει έναν μεγάλο γιο, τον Ματ (Σία Λαμπέφ). Η ταινία εκείνη έγινε δεκτή με ανάμικτες κριτικές. Η Disney δεν διευκρίνισε αν η Άλεν και ο Λαμπέφ θα συμμετάσχουν στη νέα ταινία, ούτε έδωσε πληροφορίες για το σενάριο. Παραγωγοί της ταινίας θα είναι οι Κάθλιν Κένεντι και Φρανκ Μάρσαλ, ενώ τη σκηνοθεσία θα αναλάβει και πάλι ο Σπίλμπεργκ που έχει γυρίσει και όλες τις προηγούμενες ταινίες της σειράς, όπως αναφέρει το theatrecomments.weebly.com.

Οι τέσσερις προηγούμενες ταινίες του "Ιντιάνα Τζόουνς", που ήταν δημιούργημα του Τζορτζ Λούκας, έχουν φέρει έσοδα σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Η ανακοίνωση της Disney έγινε ένα από τα πιο "καυτά" θέματα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί σχολίασαν αρνητικά την ηλικία του πρωταγωνιστή και πρότειναν... εναλλακτικούς τίτλους για την ταινία όπως "Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Αλτσχάιμερ" ή "Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Παλιόπαιδα, ξεκουμπιστείτε από το γκαζόν μου".

Ο 74χρονος ηθοποιός, με τις ταινίες του, έχει φέρει στο αμερικανικό box office έσοδα της τάξεως των 4,699 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ, σύμφωνα με το «Box Office Mojo», 764.4 εκατομμύρια από αυτά προστέθηκαν τον τελευταίο μήνα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ