Η μυστηριώδης υπόθεση θανάτου του Έλληνα φοιτητή στις ΗΠΑ- Το σκληρό bullying και η τελευταία εκδρομή

Ο Χρήστος Δρίβας βρέθηκε από την Αμερική στην Ελλάδα για να ανακαλύψει την αλήθεια για τον γιο του...

Με μία σκοτεινή υπόθεση με θύμα έναν Έλληνα φοιτητή ασχολήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η Αγγελική Νικολούλη και η εκπομπή "Φως στο Τούνελ".

Ο 20χρονος φοιτητής της Νομικής Σταύρος Δρίβας έμενε με την οικογένεια του στο Χέμστεντ της Αστόρια και σύμφωνα με τις καταγγελίες έπεσε θύμα ληστείας και άγριου bullying  από την «σκληρή» παρέα των Ελλήνων, που θεωρούσε φίλους του.

Όλα αυτά συνέβησαν στην τουριστική παραλία της Βιρτζίνια, όπου είχαν πάει εκδρομή τον Ιούνιο του 2004.

Ο Σταύρος έπασχε από άσθμα, είχε υδροφοβία και δεν ήξερε κολύμπι. Ωστόσο, βρέθηκε πνιγμένος και φαίνεται πως κανείς από την παρέα του δεν είπε την αλήθεια.

Οι αντιφάσεις τους, το γεγονός ότι εξαφανίστηκαν αμέσως μετά το συμβάν, τα χρήματα του θύματος που έκαναν φτερά και η ελλιπής έρευνα των Αρχών, πυκνώνουν  το μυστήριο.

Η περιπέτεια που ξεκίνησε από την παραλία της Βιρτζίνια, επεκτάθηκε στη Νέα Υόρκη και συνεχίστηκε στην Ελλάδα όπου ζήτησαν καταφύγιο κάποιοι «σκληροί» της παρέας.  

Ο πατέρας του άτυχου νέου βασανίζεται εδώ και δεκατέσσερα χρόνια για να ανοίξει ξανά ο φάκελος, ν’ αποκαλυφθεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

H έρευνα στις ΗΠΑ

Η έρευνα της εκπομπής "Φως στο Τούνελ" σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια αποκάλυψε ότι ο αριστούχος φοιτητής γνώρισε για πρώτη φορά στο  ξενοδοχείο της παραλίας όπου πήγαν, τους φίλους συγγενή του που τον συνόδευε.

Όπως όλα δείχνουν η συμπεριφορά τους εκείνη τη μοιραία νύχτα τον ενόχλησε και θέλησε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, αλλά τον εμπόδισαν. Του έκρυψαν τα κλειδιά του αυτοκινήτου στην παραλία και τον παρέσυραν στη θάλασσα. Από κει και πέρα κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη. Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο άτυχος φοιτητής πανικοβλήθηκε μέσα στο νερό και πνίγηκε. Τα ιατροδικαστικά ευρήματα όμως δείχνουν πως κρατήθηκε με τη βία στο βυθό.

Οι διαφορές των ιατροδικαστικών εκθέσεων

Έκπληξη προκάλεσε στους ειδικούς που βρέθηκαν στο στούντιο της εκπομπής το σχέδιο που παραδόθηκε στον πατέρα του θύματος από τον Αμερικανό ιατροδικαστή , αντί μιας ολοκληρωμένης έκθεσης.

Με αυτό το σχέδιο στα χέρια η οικογένεια Δρίβα είχε απευθυνθεί στον αείμνηστο καθηγητή  Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανώλη Μιχαλοδημητράκη. Όταν εκείνος εξέτασε τα στοιχεία κατέληξε πως ο θάνατος του θύματος ναι μεν οφείλεται σε πνιγμό, αλλά οι μώλωπες που εντοπίστηκαν στο σώμα του, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Όταν ο  προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας που βρέθηκε στο στούντιο του «Τούνελ», είδε το σκίτσο, ανέφερε:

«Αυτό το σχέδιο με τις σημειώσεις, μόνο έκθεση δεν θεωρείται. Αν εμείς παραδίδαμε  κάτι τέτοιο σε αρμόδια υπηρεσία, θα μας το έστελναν πίσω. Όμως αν και ελλιπέστατο,  υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι μώλωπες προκλήθηκαν εν ζωή και ότι το θύμα εξαναγκάστηκε σε κάποιου είδους καθήλωση. Δέχτηκε βία εκείνη την ώρα για να παραμείνει στο βυθό. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι πως ο νέος, ήταν υδροφοβικός. Πως πήγε μόνος του να κολυμπήσει, παρασύροντας μάλιστα και άλλους; Η τοξικολογική εξέταση έδειξε πως δεν είχε πιει αλκοόλ, ήταν όμως ελλιπής σχετικά με φάρμακα που τυχόν πήρε ή του έδωσαν. Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία προς διερεύνηση».

Τι αναφέρει ο πρώην Διευθυντής του  FBI 

Ο πρώην διευθυντής του FBI της πολιτείας της Νέας Υόρκης Τζωρτζ Βενιζέλος,  μίλησε στο «Τούνελ» και έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις  γύρω από την υπόθεση.

« Εάν υπάρχει διάσταση σε δύο διαφορετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις, πρέπει να διευκρινιστεί  ποια είναι σωστή και ποια λάθος. Είναι κάτι που πρέπει να επιδιωχθεί. Αν πρόκειται για φόνο, ο δολοφόνος πρέπει να πάει ενώπιον του δικαστή και να τιμωρηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα πως ο πατέρας δικαιούται απαντήσεις και αν αισθάνεται ότι δεν τις παίρνει , πρέπει να ψάξει για να τις βρει.

«Όταν έχουμε έναν θάνατο σαν κι αυτόν χρειάζεται να εξεταστούν τα πάντα και όλα να ληφθούν υπ΄όψιν», είπε. Εξήγησε πως  συνήθως το  FBI δεν ασχολείται με τέτοιες υποθέσεις.

«Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να εμπλακεί είναι αν χρειαστεί και βεβαίως ζητηθεί η βοήθεια του ή εάν συντρέχουν  θέματα με τα άτομα που διεξάγουν την έρευνα. Αυτό που μπορώ να  σας πω είναι πως στην περιοχή της παραλίας της Βιρτζίνια οι σχέσεις της πολιτείας με το FBI είναι πολύ καλές», κατέληξε.

ΗΠΑ: Η «άγρια παρέα» των Ελλήνων, το bullying και η τραγωδία…

Ο πατέρας και ο στενός  του φίλος, μάρτυρας στα γεγονότα που συνέβησαν μίλησαν στην κάμερα του «Τούνελ» για την τραγωδία.

«Ήταν πρωί Σαββάτου και ετοίμαζα το σκάφος μου. Ήρθε και με βρήκε ο θείος του Σταύρου φανερά αναστατωμένος. Μου είπε «τον χάσαμε, πήγε με τον ξάδελφο του στην Βιρτζίνια για κολύμπι και τον χάσαμε… Πνίγηκε και δεν τον έχουμε βρει ακόμα». Μου έκανε τρομερή εντύπωση γιατί ποτέ δεν τον είχα δει να κολυμπάει. Είναι δυνατόν αυτό το παιδί που φοβόταν το νερό να πήγε μεσάνυχτα σε ανοιχτή άγρια θάλασσα για κολύμπι;», αναρωτήθηκε ο Χρήστος Αλεξάτος.

Για τον Γολγοθά που ανεβαίνει καθημερινά ο άνδρας της μίλησε στο «Τούνελ» η δεύτερη σύζυγος του Χρήστου Δρίβα, Κλόντια:

«Είναι  περίεργα τα όσα συνέβησαν και ο τρόπος που προσπάθησαν να κλείσουν αυτήν την υπόθεση. Με τον Σταύρο πηγαίναμε σε μια κατασκήνωση που είχε μια λίμνη. Πάντα φοβόταν το νερό», τόνισε.

«Τον κράτησαν για καψόνι κάτω από το νερό και πνίγηκε…»

Αμέσως μόλις η οικογένεια ενημερώθηκε για τον χαμό του παιδιού, ο πατέρας με τον στενό του φίλο πήγαν στην Βιρτζίνια.

«Ο πατέρας του Σταύρου από την πρώτη στιγμή είχε τις υποψίες του, ότι κάτι δεν πάει καλά. Ήξερε πως ο γιος του ήθελε να αγοράσει αυτοκίνητο και είχε πάνω του ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Όταν φτάσαμε άρχισε να ρωτάει έναν – έναν τα παιδιά της παρέας του, για το τι είχε συμβεί. Όλοι του έλεγαν  μια διαφορετική εκδοχή. Οι μαρτυρίες αυτές άλλαξαν εντελώς  όταν οι φίλοι βρέθηκαν μεταξύ τους και προφανώς συνεννοήθηκαν τι θα πουν. Τότε ο Χρήστος υποψιάστηκε πως κάτι άσχημο είχε συμβεί», ανέφερε στο «Τούνελ» ο Χρήστος Αλεξάτος.

Ο τραγικός πατέρας πήγε στην Αστυνομία , ενημέρωσε για τις αντιφάσεις της παρέας, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να το ψάξουν περισσότερο. Όσο συνέβαιναν όλα αυτά, ο ανιψιός του που ήταν παρέα με τον γιο του βρισκόταν στο τοπικό νοσοκομείο γιατί  με κάποιο τρόπο που δεν έχει διασαφηνιστεί μέχρι σήμερα, κινδύνεψε κι αυτός να πνιγεί.

«Ο ανιψιός δεν  ήθελε να μιλήσει για τίποτα, ήθελε να ξεχάσει τη βραδιά. Στην απεγνωσμένη προσπάθεια του πατέρα να μάθει τι έγινε, δεν έδωσε καμία απάντηση», τόνισε ο κ. Αλεξάτος.

Τι υποστήριξε μέλος της «άγριας παρέας» 

Το «Τούνελ» εντόπισε έναν από τους πρωταγωνιστές της σκοτεινής αυτής ιστορίας και μίλησε μαζί του.

Ισχυρίστηκε πως τη μοιραία νύχτα  ο Σταύρος τους πρότεινε να κολυμπήσουν τα ξημερώματα και να δουν την ανατολή του ηλίου.

«Μπήκαμε στο νερό κολυμπήσαμε λίγο, το είδαμε σαν μια τρέλα να μπούμε και να βγούμε. Μετά από ένα τέταρτο άκουσα έναν από τους φίλους ότι θα φύγει για να πάει στο ξενοδοχείο. Τότε άκουσα κραυγές για βοήθεια και κατάλαβα ότι ήταν ο Σταύρος.  Πήγα να τον βοηθήσω και τον είδα εκτός ελέγχου. Ήμουν ο πρώτος και ο μόνος που πήγα στον Σταύρο και προσπαθούσα να τον βοηθήσω. Πάνω στον πανικό του μου  έσπρωξε με τα πόδια του την πλάτη μου κάτω από το νερό, για να βγει πάνω. Του είπα να με πιάσει, να κολυμπήσω εγώ για να βγούμε. Αλλά το νερό με έσπρωχνε προς τα μέσα και δεν μπορούσαμε να βγούμε προς την ακτή. Είδα τον ξάδελφο του και ένιωσα ότι δεν είχα άλλες δυνάμεις και τον  άφησα σε εκείνον», ανέφερε.

Στη συνέχεια με όσες δυνάμεις του απέμειναν προσπάθησε  να βγει στην ακτή αλλά άκουγε τον Σταύρο να καλεί σε βοήθεια. Όταν βγήκε στην ακτή βρισκόταν περίπου δύο τετράγωνα μακριά. Μπήκε στο πρώτο ξενοδοχείο που βρήκε μπροστά του για να καλέσει την αστυνομία. Μετά περπάτησε ως το ξενοδοχείο που έμενε όλη παρέα και τους εξήγησε τι είχε συμβεί.

«Εκείνη την ώρα πιστέψαμε στα αλήθεια πως ο Σταύρος θα έβγαινε χωρίς κανένα πρόβλημα και ότι ο ξάδελφος του δεν θα τα κατάφερνε γιατί ήταν πιο βαρύς.

Στη συνέχεια στο σημείο πήγαν  διασώστες, το ελικόπτερο που είχαν δεν μπορούσε να πετάξει, η θάλασσα ήταν πολύ ταραγμένη, οι δύτες δεν μπορούσαν να μπουν στο νερό λόγω των δυνατών κυμάτων. Μετά από περίπου μισή ώρα σαράντα λεπτά βρήκαν τον ξάδελφο του Σταύρου, τον έβγαλαν έξω από το νερό, ήταν κοντά στην ακτή, τον πήγαν στο νοσοκομείο. Γυρίσαμε πίσω στη Νέα Υόρκη. Λίγο αργότερα μας κάλεσαν από την Βιρτζίνια γιατί βρήκαν πνιγμένο τον Σταύρο και μας ανέκριναν», ανέφερε. 

Με τον ίδιο οι αστυνομικοί μίλησαν μόνο στο τηλέφωνο.

ΗΠΑ: Η παρέα των «σκληρών Ελλήνων» κατηύθυνε τις έρευνες

Σύμφωνα με τον στενό φίλο της οικογένειας δύο άτομα από την παρέα του Σταύρου φαίνονταν σαν να ήταν οι αρχηγοί της ομάδας, που καθοδηγούσαν τους υπόλοιπους στο τι θα πουν.

«Αυτό φάνηκε έντονα και από τα κορίτσια που ήταν μαζί τους που κυριολεκτικά τα μπέρδευαν και δεν ήξεραν τι να πουν για το συμβάν. Έπεφταν συνεχώς σε αντιφάσεις.  Ο Χρήστος παρά την απελπιστική θέση στην οποία βρέθηκε με το θάνατο του παιδιού του, ποτέ δεν απείλησε κανέναν. Αυτό που ήθελε ήταν να απαντηθούν τα εύλογα ερωτήματα του. Τα περισσότερα παιδιά ήταν φοβισμένα και άλλα αναρχικά», τόνισε.

Όπως είπε οι Αρχές της Βιρτζίνια δεν χειρίστηκαν με σωστό τρόπο την υπόθεση του Σταύρου.

«Έκρυψαν την υπόθεση κάτω από το χαλί γιατί όπως μας είπαν ήταν κακή διαφήμιση για την περιοχή τους. Δεν θέλανε καθόλου να βοηθήσουν την κατάσταση. Αφήσανε τον άνθρωπο στο έλεος του Θεού, του δώσανε το νεκρό παιδί του και ούτε λίγο ούτε πολύ του είπαν φύγε από μπροστά μας…» .

Μετά από τόσα χρόνια οι Αρχές στη Βιρτζίνια  αρνούνται να παραδώσουν στον Χρήστο Δρίβα ακόμα και τις φωτογραφίες του νεκρού παιδιού του.  Ο ίδιος  προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης, προσέλαβε δύο δικηγόρους που προχωρούν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Τον κρατούσαν τρεις κάτω από το νερό…

Στην κάμερα της εκπομπής μίλησε ο  δικηγόρος  Φλάβιο Βαν Μπόκολ από το Νιου Τζέρσεϊ που έχει αναλάβει την υπόθεση  του κ. Δρίβα, τους τελευταίους μήνες.

Όπως είπε η υπόθεση, έχει μελετηθεί  εξονυχιστικά ενώ το πόρισμα ιδιωτικού ερευνητή που εξέτασε τα μέχρι τώρα στοιχεία, τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ιστορία αυτή είναι κάτι περισσότερο από θάνατο λόγω ατυχήματος.

«Ο αποθανών ήταν από το Νιου Τζέρσεϊ, πολλοί από τους υπόπτους είναι από τη Νέα Υόρκη και δεν υπήρχε θέληση από τις Αρχές της Βιρτζίνια να επιλυθεί η υπόθεση γι αυτό πιστεύω την έκλεισαν τόσο γρήγορα.  Επίσης η  ιατρική έκθεση έχει τουλάχιστον μία αντίφαση. Γράφτηκε  ότι στο πτώμα δεν εντοπίστηκαν μώλωπες.  Η νεκροψία  που έγινε στο πτώμα παρουσίασε δύο σημάδια, δύο μελανιές, παρόμοιες με μώλωπες που προήλθαν από τραυματισμό εν ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για τις δικαιολογίες που προέβαλε η αστυνομία στον κ. Δρίβα ώστε να μην ανοίξει ξανά η υπόθεση, απάντησε:

«Η αστυνομία ανέφερε δικαίως  πιστεύω  από νομική άποψη,  ότι θα παρέδιδε κάτι μόνο αν ενέπιπτε στην  FIOA (Freedom of Information Act). ‘Εδωσαν μια εξήγηση σύμφωνα με τον Κώδικα ότι η υπόθεση ήταν ακόμα υπό έρευνα  ενώ η υπόθεση στην πραγματικότητα είχε κλείσει. Επίσης είπαν δικαίως,  ότι μόνο ένας κάτοικος της περιοχής θα μπορούσε να κάνει  αίτηση στη FIOA ή μέλη από μία τηλεοπτική εκπομπής  όπως η δική σας ομάδα. Προσωπικά θα ήθελα να δω την υπόθεση να ξανανοίξει. Θα έπρεπε να αποδοθούν ευθύνες σε κάποιον,  πιστεύω  ότι οι ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν, πρέπει να διωχθούν, να διερευνηθούν περισσότερο».

Στη συνέχεια  ο  κ. Μπόκολ έδειξε ένα σχέδιο  που παρουσιάζει την εμπλοκή παραπάνω από δύο ατόμων τη στιγμή του θανάτου του Σταύρου Δρίβα, στη θάλασσα.

«Ερευνήσαμε πολύ για να καταλήξουμε σε αυτό το σχεδιάγραμμα.  Κάποιος κρατούσε το αριστερό του πόδι. Δική μας εκτίμηση είναι ότι υπήρχε ένα ακόμα άτομο στο συμβάν. Δεν έγινε έρευνα για να καθορίσει πως δημιουργήθηκαν εν ζωή οι μώλωπες που εντοπίστηκαν. Το σκίτσο μας το δείχνει. Είναι μια θεωρία που βασίζεται στα στοιχεία που συλλέξαμε από την δική μας έρευνα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ