Μοναδικό φωτογραφικό project: H μοναστηριακή καθημερινότητα στο Άγιο Όρος έτσι ακριβώς όπως είναι (ΦΩΤΟ)

Το φωτογραφικό πρότζεκτ μπορεί να κρατήσει μέχρι και μια ολόκληρη ζωή. Είναι αυτό το μυστηριακό πέπλο που σκεπάζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του φωτογράφου ψάχνοντας αδιάκοπα το καλύτερο επόμενο κλικ.

Αυτό το τελετουργικό που ξέρουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στη λύτρωση που χαρακτηρίζει το κλείσιμό του.

Αυτό ακριβώς έκανε επί 5 χρόνια και Στράτος Καλαφάτης στο Άγιο Όρος. Ο φωτογράφος από την Καβάλα χρειάστηκε να κάνει 26 επισκέψεις και 200 μέρες στο σύνολο για να ολοκληρώσει το έργο του.

Οι ατέλειωτες ώρες διαλόγων με τα μοντέλα του για να πετύχει την οικειότητα που ήθελε, οι αμέτρητες βόλτες στη χερσόνησο για να καλύψει κάθε σκήτη, κελί και μονή, η ιδιαίτερη προσέγγιση ώστε να διατηρηθεί ο απόλυτος σεβασμός παράλληλα με τη φωτογραφική του ταυτότητα, συνθέτουν μια πολύ διαφορετική απεικόνιση του Όρους από ότι το έχουμε συνηθίσει ως τώρα.

Λες και καταφέρνουμε να δούμε τις κρυφές πτυχές που είναι εμφανείς μόνο στους μόνιμους κάτοικους του Άθου. Αυτές που κανένας τουρίστας-πιστός όσες φορές κι αν πάει δεν καταφέρνει να του φανερωθούν.

Το στερεότυπο που είχαμε για τη μοναστηριακή ζωή στο Άγιο Όρος φαντάζει κάτι διαφορετικό, απόμακρο και ξένο πλέον, γιατί ο Καλαφάτης με τη δουλειά του, μας βάζει να περπατήσουμε τα δικά του βήματα χωρίς το άγχος του κοσμικού επισκέπτη.

Μας δίνει στο πιάτο να γευτούμε από πρώτο χέρι την πλούσια παράδοση του Όρους και να ζήσουμε και εμείς κάτι από την χιλιόχρονη και ιστορία του. Μας γλυτώνει με λίγα λόγια από τους κόπους 5 ετών ώστε να μας αποκαλυφθεί στο τέλος αυτό το αθέατο, το κρυφό και μυστικιστικό που το περιβάλει.

Ο " Άθως – Τα χρώματα της πίστης" του Στράτου Καλαφάτη έχει εκδοθεί σε λεύκωμα από τις εκδόσεις Άγρα και η έκθεσή του είναι πλέον στο δρόμο για τις χώρες του εξωτερικού όσον αφόρα την προβολή της ίδιας, αλλά και της ιδιαίτερης ζωής των μοναχών της αυτόνομης χερσονήσου της χώρας μας.

Δείτε όλα τα εντυπωσιακά κλικς από το rejected.gr στο κεντρικό slideshow!