Στο μονοπάτι της αυτογνωσίας... 15 Ερωτήσεις που θα μας οδηγήσουν με αποτελεσματικότητα στην Χαρά

Όχι άλλες δικαιολογίες. Μην πεις πάλι «βιάζομαι», «τρέχω» και τα ανάλογα. Έχεις πίεση, έχει στρες. Αλλά έχεις και τον εαυτό σου που τον έχεις βάλει στην άκρη. Δώσε στον εαυτό σου χώρο και χρόνο για να σκεφτεί.

Τώρα είναι η ώρα να συντάξεις τις εσωτερικές σου δυνάμεις και να τις τακτοποιήσεις για να βγεις νικητής στο παιχνίδι της ζωής. Τι θα πει ‘νικητής;’ Να έχεις τη ζωή που θέλεις, με ηρεμία, αγάπη, ωραίες σχέσεις, αυτογνωσία, θετική διάθεση, αυτοπεποίθηση.

Οι ερωτήσεις που εσύ κάνεις στον εαυτό σου είναι αυτές που θα σου δώσουν τις απαντήσεις, αλλά και την ώθηση να διαχειριστείς τη ζωή σου. Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις στις ερωτήσεις που σου δίνω παρακάτω για να κάνεις στον εαυτό σου. Οι ερωτήσεις είναι η δύναμή σου, γιατί αυτές θα σου δώσουν εσωτερική δύναμη.

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη στο varvogli.gr

Πάρε το χρόνο που χρειάζεσαι για να σκεφτείς και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις δίνοντας μια ειλικρινή και σύντομη απάντηση.

1. Τι είδους άνθρωπος είμαι;

2. Ποιες είναι οι αξίες μου;

3. Ποιο είναι ένα πράγμα που θεωρώ σημαντικό στη ζωή μου;

4. Ποιο είναι ένα πράγμα που επιθυμώ να αλλάξω στη ζωή μου;

5. Τι ακριβώς είναι αυτό που με εμποδίζει να κάνω την αλλαγή αυτή;

6. Ποιο είναι ένα πράγμα που χρειάζομαι τώρα για να νιώθω καλά;

7. Ποιο είναι ένα πρόσωπο ή μία κατάσταση που θέλω να συγχωρέσω και να αποδεσμευτώ από το να το σκέφτομαι διαρκώς;

8. Ποια είναι μία ανάμνηση που θέλεις να κρατήσεις για πάντα στο μυαλό και την καρδιά σου; Για ποιο λόγο;

9. Ποια είναι μία σημαντική σχέση για σένα σε αυτή τη φάση της ζωής σου;

10. Ποιο είναι ένα σημαντικό πράγμα που κάνεις για να τροφοδοτήσεις θετικά αυτή τη σχέση;

11. Ποια είναι τρία πράγματα που υπάρχουν στη ζωή σου σήμερα και νιώθεις ευγνωμοσύνη γι’ αυτά;

12. Ποιος είναι ένας φόβος που σε κρατάει πίσω;

13. Τι νομίζεις ότι λένε οι άλλοι για εσένα, όταν δεν είσαι μπροστά;

14. Τι είναι ευτυχία για εσένα;

15. Ποιο είναι ένα μικρό βήμα που μπορείς να κάνεις προς την κατεύθυνση της προσωπικής σου ευτυχίας;

Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, που έχει κάνει τη µεταπτυχιακή της εκπαίδευση στα Πανεπιστήµια της Βοστώνης Tufts, Northeastern και Harvard (πτυχία Μάστερ, ∆ιδακτορικό και Μεταδιδακτορική Εκπαίδευση). Είναι µέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ΜΠΣ «Επιστήµη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Τα άρθρα της δηµοσιεύονται σε σηµαντικά ελληνικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά.

Εργάζεται µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, φοιτητές και τις οικογένειές τους στην Αµερική και την Ελλάδα, καλύπτοντας θέµατα σωστής ανατροφής, διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας παιδιών και γονιών αλλά και διάφορες δυσκολίες, όπως άγχος, χαµηλή αυτοεκτίµηση, κατάθλιψη, µαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.λπ. Έχει εκτενή εµπειρία µε περισσότερες από 10.000 ώρες ψυχοθεραπείας και συµβουλευτικής µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογένειες, ατοµικά ή οµαδικά, στο γραφείο της, σε σχολεία και στο παιδιατρικό νοσοκοµείο Children’s Hospital του Harvard.

Έχει γράψει επιστηµονικά συγγράµµατα και βιβλία αυτοβοήθειας, καθώς και πολλά παιδικά βιβλία. Για το βιβλίο της Το µυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, από τη σειρά Ανελάντα και Μάξιµος – Πράκτορες Μυστηρίου, απέσπασε το 1ο Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στα βραβεία Public το 2016. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Unesco για την προσφορά της στα γράµµατα και τον πολιτισµό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ